REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαρτίου 2010

Σύγκρουση για τις γαλλικές φρεγάτες που παίρνει η Μόσχα

Σύγκρουση για τις γαλλικές φρεγάτες που παίρνει η Μόσχα

Προβλήματα άρχισε να αντιμετωπίζει ήδη η συμφωνία που πέτυχε ο ρώσος πολυεκατομμυριούχος Σεργκέϊ Πουγκάτσεφ, ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα για την πώληση τεσσάρων φρεγατών, τύπου Mistral, που μπορούν να μετάσχουν σε επιχειρήσεις πεζοναυτών, στο Ρωσικό Ναυτικό.

Η συμφωνία ήδη επικυρώθηκε από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί αλλά οι αντιδράσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, δεν άργησαν καθόλου. Ανεπισήμως, υπέβαλαν τις διαμαρτυρίες τους χώρες της Βαλτικής, ενώ σε αναβαθμισμένο επίπεδο ήταν οι διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και της Γεωργίας που θεωρεί πως κάθε βοήθεια προς τη Μόσχα, στρέφεται ευθέως εναντίον της, όσο διάστημα η Ρωσία στηρίζει την «ανεξαρτησία» της βόρειας Οσετίας και Αμπχαζίας.

Η Τιφλίδα, ελπίζει τώρα στην Ουάσιγκτον ώστε να ακυρωθεί η παραγγελία. Αλλά οι «φίλοι» της Γεωργίας στις ΗΠA ανήκαν παραδοσιακά στους ρεπουμπλικάνους και τώρα ο Έκα Τκελασβίλι, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας συμφώνησε με δυο εταιρίας που ασκούν lobbying για να κινήσουν τα νήματα. Πρόκειται για τις εταιρίες Gephardt Group που ανήκει στον Richard Gephardt, πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο και την Podesta Group, του επίσης δημοκρατικού Anthony Podesta. Στο δυναμικό της τελευταίας πέρασε ο ως τα τέλη του 2009 διευθυντής του γραφείου στο Παρίσι της Washington Post, Τζον Γουώρντ Άντερσον. Στόχος των εταιριών να ανατρέψουν τις προσπάθειες της γαλλικής διπλωματίας, που προσπαθεί να πείσει ότι η συμφωνία δεν ανατρέπει σοβαρά τις ισορροπίες ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.
e-dragoumanos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube