Γενικά θέματα 5 Μαρτίου 2010

Στη Θράκη έγινε μεγάλη λεηλασία.ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Στη Θράκη έγινε μεγάλη λεηλασία.ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

«Πρέπει να φύγει ο Λαναράς, να φύγουν οι τράπεζες από το Δ.Σ. και το δημόσιο να πάρει υπό δημόσιο έλεγχο την επιχείρηση», επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ
Για τους αναπτυξιακούς νόμους και τις βιομηχανίες που έκλεισαν στην Θράκη κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητώντας να ριχθεί άπλετο φως στην αμαρτωλή αυτή ιστορία και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Στην ερώτηση αναφέρονται επιλεκτικά και εταιρείες οι οποίες κατονομάζονται ότι ενώ πήραν τις επιχορηγήσεις δεν λειτούργησαν ποτέ ή λειτούργησαν χωρίς να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε στο Ράδιο Χρόνος 87,5 fm για την ερώτησή του αυτή και τόνισε, ότι πρέπει να φύγει ο Λαναράς, να φύγουν οι τράπεζες από το Δ.Σ. και το δημόσιο να πάρει υπό δημόσιο έλεγχο την επιχείρηση, αναφερόμενος στο θέμα της ΕΝ.ΚΛΩ.

Μιλάτε για τρωκτικά τα οποία για ανύπαρκτες επενδύσεις πήραν τεράστια ποσά από την Θράκη, δεν τιμωρήθηκε κανείς μέχρι τώρα;
-Εκεί στην Θράκη έχει γίνει μεγάλη λεηλασία και όχι μόνο στην Θράκη, αλλά κυρίως στην Θράκη. Έχουν δοθεί του κόσμου οι επιδοτήσεις, τεράστια ποσά και οι οποίες αντί να κατευθυνθούν σε επενδύσεις και σε αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή και την χώρα μας, δυστυχώς αυτές οι επιδοτήσεις φαγώθηκαν και μπήκαν στις τσέπες ημετέρων και τρωκτικών, όπως το λέω, χωρίς αναπτυξιακό-παραγωγικό αντίκρισμα. Έχουμε καταγγελίες για πολλές επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν και τελικά αυτοί οι οποίοι έκαναν τις αιτήσεις έχουν πάρει τις επιδοτήσεις ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων χωρίς να τις επιστρέψουν, παρότι δεν ολοκληρώθηκε η επένδυση. Έχουμε επενδύσεις οι οποίες έγιναν και τα εργοστάσια έκλεισαν, έφυγαν, μετακόμισαν στο εξωτερικό και φαγώθηκαν επιδοτήσεις, ενώ ήταν για να δημιουργηθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και όχι σε γειτονικές χώρες. Δεν έχω τίποτα με τους γείτονες, αλλά δεν επιδοτεί το ελληνικό κράτος μια επιχείρηση στην Βουλγαρία ή μια επιχείρηση στην Ρουμανία, επιδοτεί για να γίνονται επενδύσεις στην χώρα μας. Έχω πλήρη στοιχεία για όλα αυτά, περιμένω την απάντηση την οποία δυστυχώς καθυστερεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχω αναλυτικά στοιχεία για μια προς μια όλες τις επιδοτήσεις, που πήγαν τα λεφτά, τι γίνεται τώρα –αν υπάρχει επιχείρηση ή δεν υπάρχει- πότε έκλεισε, γιατί έκλεισε και που βρίσκονται αυτοί οι κύριοι που έχουν πάρει τα λεφτά, γιατί δεν έχει τιμωρηθεί κανείς. Ένα σκάνδαλο φρέσκο είναι τα Ενωμένα Κλωστήρια.

Από το 1999 που πέφτουν οι μετοχές του κ. Λαναρά δεν είπε κανείς τίποτα, έγιναν κουρελόχαρτα και το πληρώνουμε σήμερα, αλλά η μία κυβέρνηση κοιτάει να τα ρίξει στην άλλη..
-Λεηλάτησε την επιχείρηση ο Λαναράς, έκανε του κόσμου τα ύποπτα παιχνίδια με βάση τις χρηματοδοτήσεις και με βάση την επιχείρηση με αποτέλεσμα να την οδηγήσει σε ένα σημείο πάρα πολύ δύσκολο για περεταίρω επιβίωση. Μπήκαν οι τράπεζες, οι οποίες αντί να ενδιαφερθούν για ανασυγκρότηση, ενδιαφέρθηκαν μόνο για να πάρουν τις εγγυήσεις του δημοσίου για δανειοδότηση οι οποίες αν πέσουν θα τις πληρώσει το δημόσιο χωρίς να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Έτσι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο για μια παραγωγική μονάδα, την μεγαλύτερη ίσως στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα και με πάνω από 1000 εργαζόμενους η οποία κινδυνεύει να οδηγηθεί πλέον σε οριστικό λουκέτο και με τους εργαζόμενους στον δρόμο, με τίποτα ψευτοπρογράμματα που θα τους δώσουν μια ψευτοανακούφιση για τους επόμενους μήνες. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί τώρα, αμέσως…

Πώς μπορεί να αποφευχθεί όταν στα ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι ανύπαρκτη η εταιρία;
-Οι εταιρίες δεν υπάρχουν για να είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αυτή την ώρα αν το δημόσιο αναλάβει μια πρωτοβουλία μπορεί τα πράγματα να έχουν θετική διέξοδο. Πρέπει να φύγει ο Λαναράς, να φύγουν οι τράπεζες από το Δ.Σ. και το δημόσιο να κάνει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να πάρει υπό δημόσιο έλεγχο την επιχείρηση με ένα management το οποίο θα είναι αδέκαστο και το οποίο αυτή την στιγμή μπορεί να επιχειρήσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρίας με μια παραγωγική προοπτική.
Αν κλείσουν τα Ενωμένα Κλωστήρια η χώρα μας έχει υπογράψει μαζί με τον κλείσιμο και το συμβόλαιο διάλυσης της παραγωγικής της λειτουργίας, γιατί ήδη έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, όσον αφορά την καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας, βλέπουμε τι γίνεται στην γεωργία, στην αγροτική παραγωγή, έχουμε καταστρέψει την μεταποίηση, λίγες μονάδες έχουν απομείνει όπως τα Ενωμένα Κλωστήρια, πρέπει κάτι να κάνουμε και εμείς ως χώρα, αν δώσουμε την χαριστική βολή φοβάμαι ότι αυτή η χώρα ενταφιάζει το ίδιο της το μέλλον, αυτό είναι το πρόβλημα και το διακύβευμα σήμερα.

Να σας ευχαριστήσω θερμά.
XΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube