Weather Icon

Φεύγουν από την Ελλάδα επενδύσεις στις ανανεώσιμες

Φεύγουν από την Ελλάδα επενδύσεις στις ανανεώσιμες

Ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την τραπεζική μόχλευση, που προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν αρχίσει να διοχετεύονται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές βαρέθηκαν να τα διατηρούν επί μακρόν «παρκαρισμένα» στην Ελλάδα, προσδοκώντας η επίσημη πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά.

«Πρόκειται για επίτευγμα των ελληνικών κυβερνήσεων και ιδίως εκείνων της τελευταίας πενταετίας», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η σημερινή κυβέρνηση «αν πάει τελικώς στη Βουλή, θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα».

Λειτουργία
Με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης ζήτησε από την κυβέρνηση «να αρχίσει να λειτουργεί» και το ίδιο να συμβεί και με τη ΡΑΕ, η οποία παραμένει ακέφαλη, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλές αιτήσεις «οι οποίες έχουν μείνει στο ντουλάπι εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υλοποιούνται μεν κάποιες επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά «οι ρυθμοί είναι υποδεκαπλάσιοι από ό,τι θα έπρεπε», ενώ και ξένες επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, επίσης θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα «αλλά δεν βοηθά το πλαίσιο».

Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία και κυρίως στην Πολωνία. Στις δύο αυτές χώρες, εξάλλου, η ΤΕΡΝΑ, θα ανακοινώσει σύντομα την έναρξη υλοποίησης τριών project, στον τομέα των αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή.

Η συνολική τους ισχύ, σε πρώτη φάση, θα είναι της τάξεως των 60 MW, ενώ η αρχική επένδυση φθάνει τα 90 εκ. ευρώ.

Λεωνίδας Λιάμης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube