Γενικά θέματα 24 Μαρτίου 2010

«Μη ακριβής» η πληροφορία για παρενόχληση ελληνικού πλοίου από τουρκική κορβέτα .Διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ

«Μη ακριβής» η πληροφορία για παρενόχληση ελληνικού πλοίου από τουρκική κορβέτα .Διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ


Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στο στενό του Καφηρέα κατά τη διέλευση της τουρκικής κορβέτας «Bafra» [Βλέπε άρθρο] εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ τονίζοντας πως δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι το τουρκικό πολεμικό εξέπεμψε σήμα στο ελληνικό εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία για το δρομολόγιό του.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση, η K/B «Bafra» την ώρα που έπλεε στο στενό Καφηρέα και αφού είχε λάβει προειδοποίηση από την ελληνική τορπιλάκατο «Κρυσταλλίδης» για παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης, εξέπεμψε μήνυμα στο παραπλέον εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα).

Όπως διευκρινίζεται στη νέα ανακοίνωση, τέτοια συνομιλία του ελληνικού εμπορικού με την τουρκική κορβέτα δεν υπήρξε σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου Στόλου, ενώ η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν μεταξύ του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού που διερχόταν στην περιοχή.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΓΕΕΘΑ για συνομιλία τουρκικής κορβέτας “Μπάφρα” με πλοίο “Αρχάγγελος”.Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, μετά από την ανάλυση των δεδομένων των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2.00 και 2.30 τα ξημερώματα, για τις κινήσεις των πλοίων που εκινούντο στο στενό του Καφηρέα, διαπιστώθηκε ότι η συνομιλία της 2.15 π.μ δεν αφορούσε στην τουρκική κορβέτα “Μπάφρα” και το εμπορικό πλοίο “Αρχάγγελος”, όπως έλεγε η αρχική αναφορά, αλλά ήταν μεταξύ του λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου που διέρχονταν της περιοχής.-
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τριπλή πρόκληση στο Αιγαίο
Τριπλή αεροναυτική δραστηριότητα με σαφώς επιθετικές διαθέσεις εκδηλώθηκε χτες από την Τουρκία στο Αιγαίο.Για πολλοστή φορά χτες το πρωί τουρκικό ραντάρ αξίωσε από το ελικόπτερο του Λιμενικού να αποχωρήσει από την περιοχή του Φαρμακονησίου, ισχυριζόμενο ότι πετάει εντός τουρκικού εναερίου χώρου!

Λίγη ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε «συμμαχική» άσκηση COMAO μεταξύ Χίου και Ψαρών, με την ανοχή του ΝΑΤΟ επιχείρησαν στην πράξη να καταργήσουν τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο. Ενώ για 7η φορά μέσα σε δύο μήνες τουρκικό πολεμικό πλοίο βγήκε στο Αιγαίο και «έκοβε» βόλτες στις Κυκλάδες.

Τα «παρατράγουδα» στο Αιγαίο άρχισαν χτες στις 9.11 π.μ. όταν παρενοχλήθηκε φραστικά το ελικόπτερο του Λιμενικού τη στιγμή που πετούσε βορείως του Φαρμακονησίου και εκτελούσε αποστολή της FRONTEX.Από τον ασύρματο του τουρκικού ραντάρ DATCA δέχτηκε κλήση να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή. Το ελικόπτερο επέστρεψε στη βάση του στην Κω μετά από 47’.

Εν συνεχεία ακολούθησε εντονότατη αεροπορική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας μεταξύ Χίου και Ψαρών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης COMAO. Πέντε τουρκικοί σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, έκαναν 6 παραβιάσεις.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube