Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παραλαμβάνουν το «Παπανικολής» για να το μεταπωλήσουν ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ φως για την προώθηση της συμφωνίας- πλαισίου για τον Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια άναψε χθες το ΚΥΣΕΑ, μία ημέρα μετά την επεισοδιακή ενημέρωση της αρμόδιας Υποεπιτροπής της Βουλής, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις του πρώην με τον νυν υπουργό Άμυνας για την ευστάθεια του «Παπανικολής».

Η παρουσίαση της συμφωνίαςπακέτου καθώς και τα βήματα που έχουν γίνει για το επίμαχο υποβρύχιο- που πρόκειται να παραληφθεί για να μεταπωληθεί- έγινε από τον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δ. Ελευσινιώτη και άλλων ναυάρχων καθώς και του επί πεντέμισι χρόνια κυβερνήτη του σκάφους στο Κίελο. Σύμφωνα δε με βουλευτές της Υποεπιτροπής, όταν οι αξιωματικοί κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους- μετά τις αιχμηρές αιτιάσεις του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη – ανέφεραν, παρουσιάζοντας την έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού του 2008, ότι μετά τις τεχνικές διευθετήσεις που έγιναν και τη δεύτερη δοκιμή το υποβρύχιο είναι πλέον ασφαλέστερο. Ερωτηθείς δε ο κυβερνήτης αν σήμερα θα παραλάμβανε το υποβρύχιο φέρεται ότι απάντησε θετικά, αφού γίνουν, όπως είπε, και οι νέες δοκιμές.

Τα πνεύματα νωρίτερα είχαν οξυνθεί πολύ όταν ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Μεϊμαράκης φέρεται να χαρακτήρισε το «Παπανικολής» «πλωτό φέρετρο». Σύμφωνα δε με αρκετούς βουλευτές ο κ. Βενιζέλος τον επέκρινε επειδή, εφόσον ήταν έτσι δεν κατήγγειλε τη σύμβαση, όπως και ότι δεν είχε καλή εικόνα για τα τεκταινόμενα «αφού δεν πολυασχολιόσουν», όπως του είπε με το υπουργείο…

Τα πτερύγια
Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να υποστήριξε ότι για να λυθεί το θέμα της ευστάθειας προστέθηκαν στο πλάι του υποβρυχίου πτερύγια, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να αυξηθεί το ίχνος του και να πάψει πλέον να είναι αόρατο (στελθ) για τον εχθρό. Ωστόσο τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο αρχηγός ΓΕΝ και ο κυβερνήτης διέψευσαν τα περί… πτερυγίου. «Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», αναφέρθηκε- κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνουν και πηγές των Ναυπηγείων. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, τα τεχνικά μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ευστάθειας ήταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους χαμηλότερα και η διαφορετική διαμόρφωση των διαμερισμάτων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κελύφους όπου μπαίνει το νερό.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μη δοθεί συνέχεια επειδή αντηλλάγησαν σκληρά λόγια έγιναν παρεμβάσεις από το προεδρείο και άλλους βουλευτές. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης δεν έμεινε για να ακούσει τη δευτερολογία του κ. Βενιζέλου. Μάλιστα ο υπουργός έστειλε συνεργάτη του να τον αναζητήσει για να επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το «Παπανικολής» θα παραληφθεί έπειτα από νέες επικαιροποιημένες δοκιμές εν πλω που θα πιστοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα (ΒWΒ) του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Δοκιμές θα γίνουν και από ελληνικό πλήρωμα προτού παραληφθεί. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραληφθεί για να μεταπωληθεί.ΝΕΑ

Ναυμαχία Βενιζέλου – Μεϊμαράκη
Σύγκρουση του νυν και του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας για το υποβρύχιο «Παπανικολής»
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Αναψαν τα αίματα» προχθές το βράδυ στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή όπου συζητήθηκε η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρωταγωνιστές ήταν ο τέως και ο νυν υπουργός Αμυνας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο κ. Ευ. Βενιζέλος . Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν κατά μέτωπο με αφορμή την παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «το υποβρύχιο που γέρνει». Αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις και διατυπώθηκαν υπονοούμενα για λανθασμένες επιλογές και κακοδιαχείριση.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το «Παπανικολής» «πλωτό φέρετρο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών. «Τι θα πείτε στις μανάδες των παιδιών που θα βάλετε μέσα;» φέρεται να ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ο προκάτοχός του. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες πηγές έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «το υποβρύχιο είναι πλωτό φέρετρο που φέρει το όνομα Βενιζέλος- Μπεγλίτης- Ελευσινιώτης», θέτοντας στο στόχαστρό του τόσο τον αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη όσο και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Μεϊμαράκη: «Δεν γνωρίζετε επαρκώς το πρόγραμμα». Και άφησε, σύμφωνα με παρισταμένους, υπαινιγμούς για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τού τέως υπουργού Αμυνας. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Οταν ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών ώστε να βρει λύση στο πρόβλημα χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, ο κ. Μεϊμαράκης ξεσπάθωσε: «Εγώ δεν μίλησα ποτέ με εκπροσώπους εταιρειών.Εμένα γιατί δεν διανοήθηκε να με πάρει κανείς;» φέρεται να αναρωτήθηκε. Για να λάβει στη συνέχεια την απάντηση του κ. Βενιζέλου: «Δεν είχατε την πολιτική βούληση να λύσετε το πρόβλημα». Αλλωστε και νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος είχε διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του επίμαχου υποβρυχίου.

Της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής είχε προηγηθεί σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ικανοποιήσει τελικά το «αίτημα τελευταίας στιγμής» των Γερμανών να είναι αυξημένες οι αρχικές δόσεις κατά το εννεαετές πρόγραμμα πληρωμών, αλλά να υπάρξει ισόποση μείωση όσο περνούν τα χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική πλευρά θα λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση, αν και αρχικά ο κ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί σε ετήσια οροφή πληρωμών ως και 200 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία-πλαίσιο για τα Ναυπηγεία εγκρίθηκε χθες από το ΚΥΣΕΑ.ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube