Γενικά θέματα 23 Μαρτίου 2010

Βιβλιοθήκη του Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δύο αιώνες από τότε που ο Ρήγας Φεραίος πέθανε σ’ ένα στενό και σκοτεινό κελί του Βελιγραδίου, αλλά σήμερα, αυτοί που εμπνέονται ακόμα από το έργο και την ιδεολογία του, εργάζονται σκληρά, προκειμένου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα μαθητές και φοιτητές, να γνωρίσουν τον δημιουργό του «Θούριου» και να εμπνευστούν από ρήσεις τους, όπως: “όποιος ελεύθερα συλλαγάται, συλλογάται καλά”.

Για το σκοπό αυτό, ένθερμοι υποστηρικτές του Ρήγα Φεραίου οραματίζονται, κάνοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, την ανέγερση μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στον τόπο που γεννήθηκε και τον οποίο τίμησε με την πορεία του, αυτός ο μεγάλος διαφωτιστής, το Βελεστίνο.

Στόχος είναι να αποτελέσει αυτή η βιβλιοθήκη έναν χώρο μελέτης κι ένα κέντρο προώθησης των ιδεών του, αλλά και να προβληθεί μέσω αυτής το έργο του μεγάλου αυτού οραματιστή κι αγωνιστή.

Ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία τεχνοοικονομικής μελέτης για την ανέγερση ενός πολυμορφικού κτιρίου, 1.360 τ.μ, σε έκταση 2,5 στρεμμάτων, στο Βελεστίνο, με το κόστος να υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φερών, Κωνσταντίνος Κανάρης, σημειώνοντας ότι, το αίτημα έχει αποσταλεί εγγράφως στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Στο κτίριο αυτό, στόχος του Δημάρχου Φερών είναι να λειτουργούν -μεταξύ άλλων- συνεδριακό κέντρο, αλλά και σκηνή θεάτρου. “Αν μελετήσετε αυτή την προσωπικότητα, θα γίνετε φανατικός οπαδός του έργου και της ιδεολογίας του μεγάλου αυτού οραματιστή”, μας ανέφερε από την πλευρά του ο διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγας.

“Η κατανόηση του τρόπου σκέψης του Ρήγα Φεραίου, όπως και η μεθοδολογία, οδηγεί σε νέα μονοπάτια γνώσης και αντίληψης της ιστορίας”, υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: “ο Βελεστινλής αποτελεί πράγματι σταθμό και όριο στη διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στη σύγχρονη Ελλάδα, ορόσημο και οδόσημο στο νεώτερο πολιτικό και πολιτιστικό μας βίο”.

Ο κ. Καραμπερόπουλος, “ταγμένος” στο έργο και το όραμα του Ρήγα Φεραίου, όχι μόνο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για την ανέγερση Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο Βελεστίνο, αλλά “πάει” την όλη υπόθεση και ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι “ως έθνος οφείλουμε την εγκατάσταση Μουσείου στο Βελεστίνο”, αλλά και την ανάδειξη της περιοχής “ως τόπου προσκυνήματος των Ελλήνων και των λαών των Βαλκανίων”.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακηρυχθεί επίσημα, ιστορικός τόπος το “Σπίτι του Ρήγα”, αφού όπως επεσήμανε, βάσει ιστορικών στοιχείων, αποδεικνύεται ότι ήταν η πατρική οικία του Βελεστινλή. Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων στη Λάρισα έχει ήδη αποστείλει τη θετική της γνωμάτευση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σημαντικό τεκμήριο για τη θετική αυτή εξέλιξη, αποτελεί το τοπογραφικό διάγραμμα του Βελεστίνου, το οποίο ο ίδιος ο Ρήγας σχεδίασε και έθεσε στη μνημειώδη “Χάρτα της Ελλάδας” (Βιέννη 1797) και μάλιστα δίπλα στον τίτλο της και πάνω από εκείνο “των Αθηνών”, τιμώντας έτσι τη γενέτειρά του. “Αποτυπώνονται οι δρόμοι γύρω από το χώρο “Σπίτι του Ρήγα”, που είναι ίδιοι και σήμερα”, τόνισε ο κ. Καραμπερόπουλος, προσθέτοντας πως “σημαντικές είναι οι μαρτυρίες του Νικ. Πολίτη (1884) και του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη (1891), οι οποίοι μνημονεύουν το σημερινό χώρο, “Σπίτι του Ρήγα”, ως χώρο που ήταν η πατρική του οικία”.

Το όραμα του Ρήγα Φεραίου

Ο Ρήγας Φεραίος θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της ελληνικής επανάστασης του 1821 και πέθανε τον Ιούνιο του 1798 μαζί με άλλους επτά συντρόφους του στον Πύργο Νέμποϊσα, στο Βελιγράδι. Λέγεται ότι οι σωροί των οκτώ αντρών ρίχθηκαν στα νερά του Δούναβη.

Το πραγματικό όνομα του εθνομάρτυρα αυτού ήταν Αντώνης Ζαγοραίος και ο ίδιος υπέγραφε ως Ρήγας Βελεστινλής, ή Ρήγας ο Θεσσαλός και ουδέποτε Φεραίος, που πιθανόν να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων, σύμφωνα με τον κ. Καραμπερόπουλο.

Ο Βελεστινλής τύπωσε τον “Θούριο” και τη “Χάρτα”, που φιλοτεχνήθηκε από τον αυστριακό λιθογράφο Φρανσουά Μίλερ, στο τυπογραφείο των αδελφών Πουλίων στη Βιέννη και όραμά του αποτελούσε να ελευθερωθούν όλοι οι βαλκανικοί λαοί.
Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube