REAL TIME |

Weather Icon

Αραβικός Σύνδεσμος: «Ναι» σε έμμεσες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Αραβικός Σύνδεσμος: «Ναι» σε έμμεσες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου που συνέρχονται στο Κάιρο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους διάρκειας τεσσάρων μηνών, σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το Ισραήλ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να υποστηρίξει την αμερικανική πρόταση για τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό τους στο Κάιρο.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει απευθύνει έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε τώρα ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνέρχονται στο Κάιρο, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη διεξαγωγή έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους διάρκειας τεσσάρων μηνών, σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ.
«Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για μια περίοδο τεσσάρων μηνών, για να δοθεί μια ευκαιρία στις αμερικανικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, που βρίσκεται στο σημείο μηδέν εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε ο Ερεκάτ στο Κάιρο.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν δώσουν κανένα αποτέλεσμα, θα ληφθούν μέτρα, όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο Ερεκάτ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία θα λάβει απόφαση για την επανάληψη των έμμεσων συνομιλιών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ το Σάββατο στη Ραμάλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει την έναρξη έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού στη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ για την επανεκκίνηση των απευθείας συνομιλιών. Το Ισραήλ από την πλευρά του ζητεί την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών χωρίς όρους, αφού επέμεινε να προτείνει στο τέλος του 2009 μορατόριο 10 μηνών στην οικοδόμηση νέων οικισμών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης. Χθες, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα είχε καλέσει τις αραβικές χώρες να αποδεχθούν την αμερικανική πρόταση.
«Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και θέλει να επιρρίψει την ευθύνη στους Παλαιστίνιους λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Πρέπει λοιπόν να εξουδετερώσουμε αυτό το πρόσχημα αποκαλύπτοντας την αλήθεια για την ισραηλινή θέση στη διεθνή κοινότητα και στην αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube