Γενικά θέματα 2 Μαρτίου 2010

Aιχμές Παπανδρέου κατά της Δικαιοσύνης

Aιχμές Παπανδρέου κατά της Δικαιοσύνης

Eκκληση στους πολίτες να συστρατευθούν, παρά το κόστος και την επιβάρυνση που θα αντιμετωπίσουν, έκανε ο Γ. Παπανδρέου ανοίγοντας τις πύλες του Υπουργικού Συμβουλίου στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, για να συζητήσει μαζί της τα χρονίζοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα της Θέμιδος.

Την ώρα που η χώρα περνάει από τις «συμπληγάδες» της οικονομικής κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική, καθώς αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα αίτια της κρίσης, όπως είπε, είναι πολλά: «Η διαφθορά, η ανομία, η ατιμωρησία, η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει τα φαινόμενα που οδηγούν στην αυθαιρεσία».

«Αυτά, που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητα, εδώ δεν είναι», είπε ο Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές σε βάρος της Δικαιοσύνης από τη μια πλευρά, για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι και οι κυβερνήσεις έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

«Ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα ικανοποιείται ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε ο πολίτης να νιώθει ότι προστατεύεται. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά. Και αυτή η κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει αυτό το αίτημα».

Διαφώνησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η φράση περί ατιμωρησίας ενόχλησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, ο οποίος απάντησε αμέσως στον πρωθυπουργό: «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Δεν υπάρχει ατιμωρησία. Εμείς οι δικαστές κάνουμε το καθήκον μας».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για ένα σύνθετο πρόβλημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με λύσεις βραχυπρόθεσμες αλλά με λύσεις ριζικές, ακόμη, όπως είπε, και με πολιτικό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος δήλωσε ότι ονειρεύεται μία διαφορετική Δικαιοσύνη για τη χώρα του, «εξωστρεφή και απαλλαγμένη από επιρροές. Μια Δικαιοσύνη που δε θα φοβάται». Πηγή του κακού για τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό είναι η πολυνομία, η αλόγιστη χρήση ένδικων μέσων από το ίδιο το Δημόσιο, αλλά και η κακοδιοίκηση. «Κανένα μέτρο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των προσφυγών. Πώς θα γίνει αυτό; Με την αύξηση του κόστους των προσφυγών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Προτάσεις
Σε μια σειρά προτάσεων προχώρησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι Ελληνες είναι φιλόδικοι. Οπως είπε, «πρέπει να βρούμε τους μηχανισμούς να τους σταματάμε!». Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαμίδας πρότεινε την παράταση -κατά δύο ώρες- του ωραρίου των δικαστηρίων, που σήμερα λήγουν τις συνεδριάσεις τους στις 3 το μεσημέρι, την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, την αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, την ίδρυση δικαστικής Αστυνομίας, αλλά και τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου όλης της Ευρώπης (όπου εργάζονται 400 δικαστές και 700 υπάλληλοι) σε τουλάχιστον δύο ακόμη Πρωτοδικεία.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Κούρτης, εξέφρασε την άποψη ότι ο δικαστής θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από δύο προσόντα, την ταχύτητα και την πίστη, και «θα πρέπει να πράττει όπως αυτός θα επιθυμούσε εάν δικαζόταν η δική του υπόθεση».

Προβληματισμός για τα μέτρα στη ΝΔ
Στάση αναμονής έναντι των οικονομικών μέτρων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση κρατά η Ρηγίλλης, ενώ συγχρόνως δεν φαίνεται έτοιμη να αποθαρρύνει τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ώστε να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ήταν η αρχή μιας σειράς επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους που θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ για να συζητήσει την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Από τη συνάντηση κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θεωρεί την κατάργηση του 14ου μισθού αιτία πολέμου. Η ηγεσία της ΝΔ από την πλευρά της επιμένει πως τα μέτρα περικοπών που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επαναφέρει στο τραπέζι τις 23 προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στον κ. Παπανδρέου κατά την τελευταία τους συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τους επιτελείς του προανήγγειλε σφοδρές αντιδράσεις στην περίπτωση που καταργηθεί ο 14ος μισθός. «Ο 14ος μισθός αποτελεί μια ιστορική και θεμελιώδη κατάκτηση. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας. Τώρα, στα υπόλοιπα θέματα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Παρακολουθούμε το περιβάλλον, είναι πολύ επιβαρυμένο σε ό,τι αφορά τα σενάρια, αλλά θα περιμένουμε και το “διά ταύτα”», είπε ο κ. Παπασπύρος.

Ο Χρ. Σταϊκούρας
Ιδιαίτερα επικριτικός για τις επιλογές της κυβέρνησης ήταν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στοιχείο που δείχνει πως η Ρηγίλλης ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και στην οικονομία: «Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να λάβει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της με τις αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει».

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης χτες με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και δεσμεύτηκε στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σήμερα θα συναντηθεί στη Ρηγίλλης με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και θα συζητήσει μαζί του το ασφαλιστικό και την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων.

Αντιπολίτευση ανά τομέα
Ορισμένοι τομεάρχες που είχαν οριστεί από τον Αντ. Σαμαρά πριν από τα Χριστούγεννα συγκάλεσαν μόλις χτες την πρώτη συνεδρίαση του τομέα. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, τομεάρχης Παιδείας, με δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση διαπίστωσε ότι «στους 5 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε ένα νομοσχέδιο σχετικό με την Παιδεία δεν έχει έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, ούτε έχει παρουσιαστεί σε ολοκληρωμένη μορφή, ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης και οι πρ. υφυπουργοί Αλ. Λυκουρέντζος και Σπ. Ταλιαδούρος καθώς και οι βουλευτές Γ. Ιωαννίδης, Γ. Ανδριανός και Κ. Καραγκούνης.

Ο τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του οποίου ηγείται ο Γιάννης Βρούτσης συνεδρίασε, επίσης για πρώτη φορά, για να προετοιμάσει την προσυνεδριακή διάσκεψη για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση που θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα στις 13 Μαρτίου.
ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ ,ΣΟΦΙΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ-Agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube