Γενικά θέματα 27 Μαρτίου 2010

Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΔΕΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΔΕΣΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


της Ελίνας Γαληνού
Οι δεσμοί πολιτισμού ανάμεσα σε χώρες, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ενισχυτικοί όσον αφορά την συμπόρευση των λαών, ενώ οι μακροχρόνιες συνεργασίες τους δίνουν την ευκαιρία για αλληλογνωριμία των κατοίκων τους.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πολιτείας της Μόσχας «Μουσείο της Πόλεως της Μόσχας» με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, σύστησαν την σύγχρονη Μόσχα στο αθηναϊκό κοινό, μέσω μιας πλούσιας φωτογραφικής έκθεσης που άνοιξε στις 18 Μαρτίου…
Φωτογράφοι όπως οι Rozhdestvensky και Reshunov μας γνωρίζουν την σύγχρονη εικόνα της Μόσχας, εκθέτοντας ο καθένας την δική του άποψη για την πόλη. Μια πόλη που προσπαθεί να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, διαφυλάσσοντας την ιστορική κληρονομιά και αναστηλώνοντας τα κατεστραμμένα της μνημεία, χωρίς να φοβάται τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Οι ιστορικοί τόποι της Μόσχας που αποτελούν σύμβολα της πρωτεύουσας, όπως η Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Μπολσόι, η οικία Πάσκοβ, τα ανάκτορα Kuskovo και Ostankino, ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος, η μονή Novodevichy, συγκεράζονται με τα σύγχρονα κτίρια όπως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, την πρώτη σπειροειδή γέφυρα, το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου της Μόσχας, το Πλανητάριο και συνιστούν μια διαφορετική οργάνωση του αστικού ιστού και μια νέα ατμόσφαιρα για τους κατοίκους της.
Οι εορτασμοί στη Μόσχα, θυμίζουν λαμπερές πολυπρόσωπες παραστάσεις. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε φημισμένες κεντρικές πλατείες για να γιορτάσουν τη Μέρα της Πόλης ή τα 200 χρόνια του ποιητή Πούσκιν (του Ρώσσου φιλέλληνα και Φιλικού που έγραψε ημερολόγιο για την ελληνική επανάσταση) και άλλες επετείους. Το νυχτερινό πανόραμα της Μόσχας με τα ιστορικά μνημεία φωτισμένα, προσφέρει στους επισκέπτες μια φαντασμαγορική εικόνα, υποκινώντας βαθείς διαλογισμούς.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι η Ρωσσία και η Ελλάδα έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που καταδεικνύονται κυρίως στα αρχιτεκτονικά μνημεία της Ορθοδοξίας-στα οποία έχει αφιερωθεί και ένα τμήμα της έκθεσης. Η φωτογραφία του παρεκκλησίου της Παναγίας των Ιβήρων, μας παραπέμπει στην θαυματουργή εικόνα της Πορταίτισσας του Αγίου Όρους… Το 1651, στάλθηκε αντίγραφο της εικόνας στην Μόσχα, ύστερα από επιθυμία της τσαρικής οικογένειας που ήλπιζε στην ίαση άρρωστης κόρης της. Και πράγματι, μόλις το αντίγραφο της εικόνας έφτασε στη Μόσχα, η άρρωστη πριγκίπισσα ιάθηκε ενώ παραχωρήθηκε από τον τσάρο προς την μονή των Ιβήρων, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Γενικά οι εντυπώσεις παραπέμπουν στις μεταβολές της εικόνας της πόλης και τα σημαντικά γεγονότα του κοινωνικού της βίου από τις αρχές του 21ου αιώνα, μια εποχή ραγδαίων αλλαγών στη ζωή της πρωτεύουσας αυτής που επηρέασαν τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Η συλλογή φωτογραφιών που εκτίθενται αποτελεί μια από τις σημαντικότερες του Μουσείου Πόλεως της Μόσχας, ξεκίνησε την συγκρότησή της από το 1896 έτος ιδρύσεως του μουσείου και συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube