Weather Icon
Αφρική , Ισλάμ 12 Μαρτίου 2010

Συνεχίζεται η θρησκευτική βία στη Νιγηρία

ΤΖΟΣ. Στο έλεος της θρησκευτικής βίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους τα τελευταία 24ωρα, βρίσκεται η Νιγηρία. Αλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν, χθες, από πυρά στρατιωτών μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ 49 μουσουλμάνοι Φουλάνι συνελήφθησαν για τις σφαγές στα χριστιανικά χωριά το Σαββατοκύριακο.

Δραματική έκκληση για την παύση της βίας απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄. «Οσοι έχουν πολιτική και θρησκευτική ευθύνη σ’ αυτήν τη χώρα ας εργαστούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη», δήλωσε στο μήνυμά του ο Ποντίφικας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Από τις βάναυσες και βίαιες πράξεις ούτε τα παιδιά γλίτωσαν», τόνισε ο Πάπας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε χθες ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Τζος, οι νεκροί της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στα κυρίως χριστιανικά χωριά που περιβάλλουν την πόλη είναι 109 και όχι 500. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 200, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων, η αστυνομία αντήλλαξε χθες πυρά με τους νεαρούς επιβαίνοντες σ’ ένα φορτηγό που παραβίασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τζος. Δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν. Το νέο κύμα βίας αποτελεί συνέχεια των συγκρούσεων του περασμένου Ιανουαρίου, όταν το θρησκευτικό μίσος οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 300 ατόμων, κυρίως μουσουλμάνων.

Η Νιγηρία είναι διχασμένη μεταξύ του μουσουλμανικού Βορρά και του χριστιανικού Νότου, ενώ οι τελευταίες βιαιότητες εστιάστηκαν στην κεντρική χώρα, την αποκαλούμενη «μεσαία ζώνη», όπου ποικίλες εθνικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο γόνιμων εδαφών. Η βία έχει καθορίσει τη μοίρα του πληθυσμού. Τουλάχιστον χίλια άτομα είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις του Σεπτεμβρίου του 2001. Αλλοι 700 νεκροί ήταν ο απολογισμός των συγκρούσεων του 2004.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube