Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Μαρτίου 2010

Ενισχύεται ο «άξονας» Μόσχας – Παρισιού

Η γαλλική GDF μπαίνει στην κοινοπραξία του αγωγού Nord Stream, μαζί με τη ρωσική Gazprom και τους Γερμανούς, ενώ συζητά και τη συμμετοχή της στον South Stream. Προχωρά και η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Ρωσία.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Σημαντικά βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έκαναν Γαλλία και Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Παρίσι. Οι δύο πρόεδροι, Ντμίτρι Μεντεβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί, έβαλαν την υπογραφή τους για τη συμμετοχή του γαλλικού ενεργειακού ομίλου GDF Suez στην κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, για την οποία ήδη συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και γερμανικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Nord Stream θα μεταφέρονται ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου απευθείας στις αγορές της Ευρώπης, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας, η οποία έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα εξαιτίας των προστριβών της με τους Ρώσους. Βάσει της συμφωνίας, η GDF θα πάρει ποσοστό 9% της κοινοπραξίας -4,5% από την E.ON και άλλο τόσο από τη Wintershall.

Συζήτησεις
Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο γαλλικός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με την Gazprom και για το έτερο μεγάλο δίκτυο αγωγών, που θα διασχίζει τη νότια Ευρώπη. Πρόκειται, φυσικά, για τον South Stream, ο οποίος κερδίζει διαρκώς πόντους σε σχέση με τον ανταγωνιστικό του Nabucco, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε., τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο.

Όμως, οι συμφωνίες Μεντβέντεφ – Σαρκοζί δεν περιορίστηκαν σε θέματα ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και για την αγορά από τους Ρώσους τεσσάρων γαλλικών ελικοπτεροφόρων πλοίων κλάσης Mistral, συνολικής αξίας 400-500 εκατ. ευρώ.

Η πώληση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία στις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρείται -δικαίως- ότι αναβαθμίζει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι ο Καύκασος και η Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σαρκοζί, όμως, δεν έδειξε να συμφωνεί με όσους φέρνουν αντιρρήσεις. «Πώς μπορούμε να λέμε στους Ρώσους, σας χρειαζόμαστε για να λύσουμε μια σειρά προβλήματα, όπως η κρίση με το Ιράν, που είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν σας εμπιστευόμαστε και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα των Mistral;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ειρήσθω εν παρόδω, το Ιράν αποτέλεσε ένα ακόμη αντικείμενο στις συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Μπερνάρ Κουσνέρ.

Κυρώσεις
Αν και η ρωσική πλευρά έδειξε να επιμένει στη διπλωματική λύση της διένεξης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα εμφανίζεται πλέον πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιβληθούν στην Τεχεράνη αυστηρότερες κυρώσεις. «Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα (…) τότε η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει, μαζί με τους εταίρους της, το θέμα της επιβολής κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Συνεργασία Γαλλίας – Ρωσίας για πολεμικά σκάφη
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως η Γαλλία και η Ρωσία ξεκίνησαν εντατικές συνομιλίες για την αγορά από τη Μόσχα τεσσάρων πολεμικών σκαφών τύπου Μιστράλ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Σαρκοζί είπε πως το πρώτο από τα σκάφη αυτά θα ναυπηγηθεί στο Σεν Ναζέρ. Ο Σαρκοζί επισήμανε πως τα σκάφη που θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία θα παραδοθούν στη Ρωσία χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το Μιστράλ είναι ένα πανίσχυρο πολεμικό πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα, να προωθήσει στρατεύματα και τεθωρακισμένα, να στεγάσει τις υπηρεσίες ενός επιτελείου, ή ενός πλωτού νοσοκομείου. Το γαλλικό ναυτικό διαθέτει δύο τέτοια πλοία.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε τη Δευτέρα από το Παρίσι τη δυσπιστία του ως προς τη βούληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει την ιδέα ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως ο ίδιος «δεν πρόκειται να απαλείψει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας του, δίχως να είναι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί σε όλο τον κόσμο».

«Η Γαλλία έχει δείξει το δρόμο σε ό,τι αφορά τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Όπως έχω τονίσει και στον πρόεδρο Ομπάμα, εμείς αναμένουμε να μειώσουμε το επίπεδο των πυρηνικών όπλων όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα έχουν φθάσει στο ίδιο επίπεδο μ’ εμάς», τόνισε ο Σαρκοζί κατά την κοινή συνέντευξή του με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube