Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαρτίου 2010

Ευρω-αμερικανική «κόντρα» για τα παράγωγα

Ευρω-αμερικανική «κόντρα» για τα παράγωγα

Τί ζητούν από την Ε.Ε. οι ηγέτες 4 χωρών της Ένωσης
Τη διεξαγωγή έρευνας για κερδοσκοπία σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κοινή επιστολή τους, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Με την επιστολή, που φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου και έχει αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον εκ περιτροπής προεδρεύοντα της Ε.Ε., Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ζητείται από την Κομισιόν να προχωρήσει το συντομότερο σε έρευνα προκειμένου να προσδιορίσει το ρόλο και τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας επί των CDS (συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) στα κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών.
Εάν κατά την έρευνα διαπιστωθούν παράνομες πράξεις ή αποδειχθεί πως η κερδοσκοπία είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ύψος των επιτοκίων δανεισμού, τότε θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η λήψη νομοθετικών μέτρων ή η προώθηση ρυθμίσεων που θα βάζει τέρμα σε αυτές τις πρακτικές, αναφέρει η επιστολή.

Τα μέτρα
Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται να ληφθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, είναι η απαγόρευση των κερδοσκοπιών συναλλαγών στα συμβόλαια CDS, καθώς επίσης η υποχρεωτική διακράτηση των συμβολαίων από τον αγοραστή για μια ελάχιστη προκαθορισμένη περίοδο και η απαγόρευση της αγοράς CDS εάν ο αγοραστής δεν διαθέτει και τον τίτλο, δηλαδή το ομόλογο.
Στην επιστολή επισημάνουν επίσης ότι θα πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων επενδυτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνθεση των παραγώγων επενδυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των CDS, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στις κεντρικές βάσεις δεδομένων στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Για την ασφάλεια των αγορών ζητούν, τέλος, όλα τα παράγωγα προϊόντα να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια ή σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε να καλύπτονται από μηχανισμούς κεντρικής αντιστάθμισης.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Κομισιόν χαιρετίζει την πρωτοβουλία των τεσσάρων και θα πράξει τα δέοντα. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα συζητήσουν επίσης το όλο θέμα, ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση της Κοινότητας.
Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία το σύνολο των συμβολαίων CDS που “ποντάριζαν” σε δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ήταν της τάξης των 9 δισ. δολαρίων επί συνολικού χρέους 271 δισ. δολαρίων. Οπως είπε ο εκπρόσωπος μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό σε σχέση με το μέγεθος του χρέους, αλλά εκείνο που προέχει είναι η ζημιά που μπορεί να προξένησε σχετικά με το κλίμα και την ψυχολογία και όχι το ποσό σε πραγματικούς αριθμούς.

Αντιδρούν οι Αμερικανοί
Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος υποστηρίζει τη λήψη μέτρων για την αυστηρή εποπτεία των παραγώγων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την προωθούμενη κοινοτική νομοθεσία για τα παράγωγα, θεωρώντας ότι είναι πολύ αυστηρή και δημιουργεί έντονα προβλήματα σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση γι’ αυτό του θέμα μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι Βρετανοί οι οποίοι -λόγω της δεσπόζουσας θέση που έχει το city του Λονδίνου σε αυτού του τύπου της συναλλαγές- δεν επιθυμούν αυστηρή νομοθετική ρύθμιση της αγοράς των παραγώγων.
Ν. ΜΠ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube