“Να μη θυμίζει 2004 η ενίσχυση της διαδικασίας”
- Συζητήσεις σε πολυσέλιδο έγγραφο.Στο τραπέζι όλες τις συγκλίσεις για να αποτελέσουν κοινό ανακοινωθέν.
- Να μη θυμίζει 2004 η ενίσχυση της διαδικασίας
Του Κώστα Βενιζέλου
costas.venizelos@phileleftheros.com
Ανεξάρτητα της ονομασίας που θα φέρει το κείμενο που θα ανακοινωθεί, εάν υιοθετηθούν τα όσα συζητούνται θα συνιστά ενδιάμεση συμφωνία.
Σε πολυσέλιδο, λεπτομερές κείμενο γίνονται οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ που επιδιώκεται να εκδοθεί μετά το τέλος της φάσης αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο των συμβούλων, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, επικεντρώνονται σε ένα εκτενές έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι συμφωνημένες συγκλίσεις. Οι συγκλίσεις αφορούν τα κεφάλαια Διακυβέρνησης, Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ανεξαρτήτως της ονοματολογίας που θα χρησιμοποιηθεί και του τρόπου που θα παρουσιασθεί («κοινό ανακοινωθέν»), εάν τελικά καταλήξουν σε αυτό το πολυσέλιδο έγγραφο, ουσιαστικά θα πρόκειται για ενδιάμεση συμφωνία. Τα όσα θα καταγράφονται ως συγκλίσεις θα είναι συμφωνημένα και ως εκ τούτου θα κλειδώσουν και θα συνιστούν κεκτημένο της διαδικασίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα τονίζεται στο ανακοινωθέν το δόγμα πως «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα», το οποίο διαχρονικά ουδέποτε ίσχυσε για την αδύνατη πλευρά. Διπλωματική πηγή, που θεωρείται καλά ενημερωμένη για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, σημείωνε πως είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις γίνονται σε αυτή τη βάση και σε τέτοιας έκτασης κείμενο, αλλά δεν θεωρείται σίγουρο ότι στο τέλος θα εκδοθεί αυτής της μορφής ανακοινωθέν. Η ίδια πηγή τόνιζε πως μια συντομότερης έκτασης και γενική ανακοίνωση ενδέχεται να εκδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ετοιμάσει μια τέτοια δήλωση, την οποία θα χρησιμοποιήσουν εάν ανάψουν το πράσινο οι διαπραγματευτές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα αναπτύσσεται και στη Νέα Υόρκη για την έκδοση λεπτομερέστατου κοινού ανακοινωθέντος. Η τουρκική διπλωματία κινείται συστηματικά και μεθοδικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκοντας, μετά από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, να υπάρξει δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εάν αυτό γίνει, τότε ουσιαστικά τα όσα καταγράφονται στο κοινό ανακοινωθέν θα υιοθετηθούν και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι τούτο επιχειρήθηκε να γίνει και τον περασμένο Ιανουάριο με την επίσκεψη στην Κύπρο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Πέραν των όσων διαδραματίζονται στη διαδικασία αλλά και στο παρασκήνιο, η Κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα θέσει το ζήτημα τούτο ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, στη σύνοδό του στις 7 Απριλίου για να συζητηθεί. Στο Εθνικό Συμβούλιο οι απόψεις είναι διαμορφωμένες σε σχέση με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Το ζητούμενο είναι η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, στου οποίου τη στήριξη επενδύει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει. Το ερώτημα που εγείρεται ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου είναι κατά πόσο ο πρόεδρος Χριστόφιας θα ακούσει και θα πράξει ανάλογα με τη διαμορφούμενη πλειοψηφία ή θα ακούσει, θα συζητήσει και θα προχωρήσει με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του (δήλωση του γενικού γραμματέα, έμμεσες υποδείξεις από ΕΕ και άλλες τρίτες χώρες).
Εάν τελικά εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν αυτό θα γίνει παραμονές των ψευδοεκλογών, μετά από συνάντηση του προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται, πάντως, ότι ο Ταλάτ ετοιμάζει «βόμβες» για τις τελευταίες ημέρες πριν τις ψευδοεκλογές. Μεταξύ αυτών των… βομβών είναι και το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα μπορεί να τύχει και πολλών αναγνώσεων. Ο Ταλάτ θα το θεωρεί κάτι παραπάνω από ανακοινωθέν και η ελληνοκυπριακή πλευρά ως ένα κείμενο αποτίμησης της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές θα καθορίσουν, στο τέλος, τη σημασία αυτού του κειμένου.
Και στο βάθος Ντερβίς Έρογλου
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗτων συγκλίσεων σε ένα κοινό κείμενο θεωρείται βήμα για κλείδωμα των όσων θεωρούνται συμφωνημένα ή βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, τούτο θα σημαίνει πως θα μείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις. Επιχειρείται, όμως, και μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων, που διαμορφώθηκε για να πείσει την ελληνική πλευρά ότι είναι προς το συμφέρον της να υιοθετηθεί ένα κοινό ανακοινωθέν. Ενόψει του σοβαρού πλέον ενδεχόμενου ότι νικητής των ψευδοεκλογών θα είναι ο Ντερβίς Έρογλου, μια καταγραφή των συγκλίσεων θα δεσμεύει τη διαδικασία πως όταν θα επαναρχίσει, μετά τις ψευδοεκλογές, δεν θα είναι από μηδενική βάση. Προτάσσεται δε ως στοιχείο ενίσχυσης αυτής της θεωρίας οι θέσεις που προβάλλει ο Έρογλου, «για δύο κράτη, δύο λαούς» κλπ. Είναι, πάντως, σαφές πως αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνεται εικόνα για το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών. Ο Έρογλου θεωρείται φαβορί και με βάση αυτό άρχισε να διαμορφώνεται και σκηνικό επόμενης ημέρας.
Να μη θυμίζει 2004 η ενίσχυση της διαδικασίας
ΜΕΤΑτη συνάντηση με την Αμερικανίαδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, την περασμένη Παρασκευή, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα συναντηθεί την Τρίτη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Η συνάντηση συμπτωματικά θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα συναντώνται στη Λευκωσία.
Ο Μάρκος Κυπριανού στις επαφές του μεταφέρει τη βασική θέση της Λευκωσίας πως δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη του 2004 για επιβολή σχεδίου λύσης, ούτε και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της διαδικασίας να είναι ετεροβαρείς (όπως το 2004). Παράλληλα, είναι σαφές πως ο υπουργός Εξωτερικών θέτει στους συνομιλητές του ένα συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο αφορά την Τουρκία: Να γίνουν βήματα για το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Βήμα που ενισχύσει τη διαδικασία και θα αποδείξει εάν η Τουρκία έχει πολιτική βούληση.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Απριλίου ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων κομμάτων. Κατά την εδώ παραμονή του ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος Χριστόφιας προς τιμήν του και στο οποίο θα παρακαθήσουν, επίσης, και οι αρχηγοί των κομμάτων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ