Γενικά θέματα 1 Μαρτίου 2010

Ο Σκαραμαγκάς στους Άραβες, οι εργαζόμενοι στο Σύνταγμα

Στον αραβικό κολοσσό Abu Dhabi Mar (ADM) πέρασε ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόταση των Γερμανών για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην εταιρεία από τα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία η προκάτοχος γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems διατηρεί στενή συνεργασία.

Στο νέο κοινοπρακτικό σχήμα θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά ενώ η ThyssenKrupp Marine θα διατηρήσει το 24,9% των μετοχών.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης χαιρετίζει την απόφαση του αραβικού ομίλου να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και επισημαίνει ότι η συμφωνία τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η επιδίωξη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ταχύτερο δυνατόν.

“Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας”, καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση, δεν αναφέρονται λεπτομερώς μια σειρά από ζητήματα κι ευλόγως εγείρονται πολλά ερωτήματα.

Μεταξύ αυτών δεν ξεκαθαρίζεται ποια ακριβώς θα είναι η τύχη των εργαζομένων, ποια εξέλιξη θα υπάρξει με τα υποβρύχια, αν θα υπάρξει ναυπήγηση φρεγατών και τέλος, ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβάλλει η Κομισιόν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεση τους, και ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν πορεία διαδήλωσης την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας.
http://www.hbnews.gr/permalink/27024.html

Στους Άραβες ο έλεγχος των Ναυπηγείων
Ο όμιλος Abu Dhabi Mar είναι ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά τη μεταβίβαση του 75,1% του μ/κ από τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία ωστόσο παραμένει στο μετοχικό σχήμα με ποσοστό 24,9%.

H μεταβίβαση των μετοχών έχει την απόλυτη έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων για την υλοποίηση εξοπλοστικών προγραμμάτων.

Με επίσημη ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου του Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και σημειώνει ότι η επιδίωξη είναι το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ταχύτερο δυνατό.

“Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας” σημειώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις επί του θέματος των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση και έχουν παρουσιάσει προβλήματα κλίσης, ώστε να παραληφθούν βελτιωμένα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό.
MEGATV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube