Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2010

Μόνο ο ΣΕΒ στηρίζει τα μέτρα.Πυρ ομαδόν από εργοδότες και εργαζόμενους

Σε μια προφανή αλλά και ανησυχητική για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σημειολογία, άπαντες οιεπιχειρηματικοί φορείς πλην ΣΕΒ τάχθηκαν αναφανδόν κατά των κυβερνητικών μέτρων για την τιθάσευση του ελλείμματος. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας εκφράζει με δυναμισμό την αντίθεσή του στην αντιαναπτυξιακή λογική των κυβερνητικών παρέβμασεων, εκτιμώντας πως η χώρα εισέρχεται σε διαδικασία ύφεσης.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, άνοιξε κερκόπορτα επιβολής της περικοπής του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνοντας πως αν και δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα … η κρίση πλήττει εξίσου και τον ιδιωτικό τομέα».

Εξερχόμενος πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε πως «τα νέα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας την χρεοκοπία. Για να μην επιτείνουν την ύφεση αυτά τα μέτρα, ο ΣΕΒ έθεσε στην Κυβέρνηση την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο πακέτο μέτρων, αναπτυξιακού και όχι ταμειακού χαρακτήρα, με τρεις άξονες: ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ο δεύτερος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ο τρίτος η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι δραστικές περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα είναι επιβεβλημένες αλλά όχι με τον τρόπο που τις επιχειρεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, κινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης και σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση εξοβελίζοντας, έτσι, τα όποια δημοσιονομικά οφέλη προκύψουν, έστω και πρόσκαιρα, από τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο κίνδυνος λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατός, γεγονός, που εκτός των άλλων, θα οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων εσόδων και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Αυτό που η αγορά περίμενε και περιμένει από την κυβέρνηση, αυτό που ζητάμε επίμονα εδώ και καιρό, είναι δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες πηγές σπατάλης που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο. Για να σταματήσει, επιτέλους, η αιμορραγία από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Για να εξορθολογιστούν οι δημόσιες προμήθειες. Να προχωρήσουν οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, που λειτουργούν σήμερα χωρίς αντικείμενο. Και βέβαια, περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει, επιτέλους, σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλαγές, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όχι με το να σφίγγουμε απλώς όλο και περισσότερο τη μέγγενη γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, κος Δημήτρης Ασημακόπουλος, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά λόγω της προηγούμενης κατάστασης, και συμπλήρωσε λέγοντας « από αύριο θα πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη γιατί θα κλατάρει η οικονομία».

Ο κ. Ασημακόπουλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε λίγο καιρό θα είναι στάση πληρωμών ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, κος Κορκίδης, είπε ότι ο 13ος κ 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν αγγίζονται και δεν τίθεται θέμα μείωσης απολαβών.
Ωστόσο και αυτός με τη σειρά του συμφώνησε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε οικονομική ύφεση.

O πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θόδωρος Βάρδας τόνισε για το θέμα πως «όπως όλοι οι Έλληνες, εύχομαι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών του Δημοσίου, να αποδειχτούν αποτελεσματικά ως προς τους στόχους τους.

Επισημαίνουμε όμως για μια ακόμη φορά ότι η επιτυχία τους θα κριθεί από την πραγματοποίηση του στόχου ανάπτυξης του ΑΕΠ οποίος ήδη εντός πέντε μηνών έχει αναθεωρηθεί από -0,3% σε -2,0%. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακής μορφής, φοβόμαστε ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3%-4%. Μια τέτοια κατάληξη θα οδηγήσει στην “πορτογολοποίηση” της οικονομίας και σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, νέων φόρων και μεγαλύτερης ύφεσης με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να χρειαστούν και νέα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Το μεγάλο πρόβλημα στον δημόσιο τομέα δεν είναι μόνο το ύψος των μισθών, αλλά κυρίως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς αντικείμενο εργασίας, το οποίο σε συνδυασμό με τις λοιπές ανεξέλεγκτες δαπάνες του Δημοσίου δημιουργεί μια εκρηκτική δημοσιονομική κατάσταση. Πρέπει να επιτευχθεί άμεσα η αναδιοργάνωση του κράτους, με κατάργηση άχρηστων οργανισμών και βελτίωση των υφισταμένων υπηρεσιών με ταυτόχρονη εξειδίκευση, στοχοποίηση και μέτρηση της παραγωγικότητας. Το ελληνικό δημόσιο απομυζά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και όσοι φόροι και αν επιβληθούν δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των δημοσίων ελλειμμάτων.

Επιβάλλεται πλέον η προγραμματισμένη από δεκαετίας σμίκρυνση του δημόσιου τομέα της οικονομίας με πρώτη προτεραιότητα την μείωση στο ήμισυ του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με δεύτερη προτεραιότητα την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο.

Πρέπει τα μέτρα που αναγγέλθηκαν να συνοδευτούν από άμεσα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, μηδενικού δημοσιονομικού κόστους διότι υπάρχει κίνδυνος να βαθύνουν την ύφεση που θα έχει σαν συνέπεια την ελλειμματική εισπραξημότητα των φορολογικών εσόδων από το κράτος.

Το ελληνικό οργανωμένο εμπόριο όπως και κάθε Έλληνας στέκεται στο πλευρό της Εθνικής προσπάθειας της κυβέρνησης για την διάσωση της οικονομίας. Η ανησυχία του όμως είναι δεδομένη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μόνο τα αναπτυξιακά μέτρα μπορούν να δείξουν το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Μέτρα τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν εξαγγελθεί και τα οποία αναμένουμε να μεγάλη αγωνία».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων:
«Δυστυχώς το τοπίο ξεκαθάρισε και η μετρολογία αποσαφηνίστηκε με σκληρά και άδικα μέτρα. Μέτρα που δεν ικανοποιούν κανέναν και δεν αφήνουν καμία επιλογή και κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Τα νέα μέτρα που μας ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό δεν επιδέχονται καμίας αντίδρασης, αφού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Τα μέτρα δεν είναι μόνο σκληρά και επώδυνα αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στο βαθμό που δεν διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική. Γεγονός που προμηνύει μια μακρά και απρόβλεπτη, ως προς τις συνέπειές της, περίοδο ύφεσης. Γι’ αυτό, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τις κοινωνικές ομάδες χωρίς κοινωνικές εκρήξεις, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ημερομηνία λήξης, την οποία όμως κανείς δεν γνωρίζει σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους να τον στηρίξουν και ζήτησε όλοι μαζί να υποστηρίξουμε τα προτεινόμενα μέτρα για την έξοδο της χώρας από τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αναζητά άμεσα έσοδα μέσω έμμεσων φόρων και εξοικονόμηση των εκροών με περικοπές των αποδοχών. Ο κίνδυνος είναι να μην αναστραφεί η κατάσταση και επιστρέψουμε ξανά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Με την επίτευξη του στόχου, που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, μπορεί να μην «πτωχεύσουμε» αλλά θα «πτωχύνουμε».

Η ΕΣΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, στο πλαίσιο του κοινωνικού και οικονομικού πατριωτισμού που διαπνέει το ελληνικό εμπόριο, θα προσφέρει στην Ελληνική Κυβέρνηση παρεμβατική συναίνεση και συμβουλευτική υποστήριξη.
Το «ταμείον είναι μείον», ποτέ όμως δε θα επιτρέψουμε την παύση πληρωμών και τη στάση εμπορίου».

Τα νέα μέτρα μαζί με τους Δημοσίους Υπαλλήλους πλήττουν κύρια τις μικρότερες επιχειρήσεις, τονίζει και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως υπογραμμίζεται «σοβαρές αναμένονται οι κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος αλλά και άμεσες οι επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Στόχος για το παρόν και για το μέλλον και προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων θα πρέπει να είναι ένας Δημόσιος Τομέας με απόλυτα ελεγχόμενες και αξιοκρατικές προσλήψεις, ορθά αμειβόμενο προσωπικό με εξασφαλισμένη την αξιοπρεπή διαβίωση των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα αντιπροσωπεύει επάξια την Ελληνική Πολιτεία και θα υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη.Το ΒΕΑ κατανοεί την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση σήμερα και την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στην προκειμένη όμως περίπτωση εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποφέρουν μέσω της εξοικονόμησης πόρων τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης που είναι προφανώς αναμενόμενος ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με άμεσο κίνδυνο για την λειτουργία ιδιαίτερα των μικρότερων απ’ αυτές και αύξηση της ανεργίας, και κατά συνέπεια σε μείωση αντί αύξησης των εσόδων του Δημοσίου από αμέσους και εμμέσους φόρους.Το ΒΕΑ ζητάει την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας με αναπτυξιακά μέτρα επίσπευση δράσεων ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε μέτρα τόνωσης του ψυχολογικού παράγοντα της αγοράς για την κατά το δυνατόν συγκράτηση περαιτέρω περιοριστικών επιδράσεων».

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους εργαζόμενους, ο κος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς, δήώσε χαρακτηριστικά:

«Η κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να προχωρήσει με ψαλίδια σε μισθούς και συντάξεις και άθικτα τα συστήματα που μας οδήγησαν στην κρίση».

Επίσης ο κος Παπασπύρος έκανε λόγο για άθλιο λαϊκισμό, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα είπε πως, «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική αδικία από έναν άθλιο λαϊκισμό».

Προανήγγειλε απεργία στις 15 Μάρτη και αύριο συγκέντρωση στα προπύλαια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κοινωνικών φορέων με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, συζητήθηκαν εκτενώς τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για μονομερή μέτρα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό γιατί όπως είπε τα κορόιδα συνεχίζουν να πληρώνουν.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube