Γενικά θέματα 15 Μαρτίου 2010

Θα κλείσουν το κόμμα Ερντογάν;

Θα κλείσουν το κόμμα Ερντογάν;

Αρθρο του Ορχάν Τζεμάλ στην Μπακίς
«ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ένας δημοσιογράφος αναφερόταν στον αγώνα μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι μόνο αν κάποια από τις δυνάμεις αυτές παραδεχτεί ήττα, είναι δυνατόν να λήξει αυτή η αντιπαλότητα.Ας έλθουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Δεν αποκλείεται μέχρι τέλος Μαρτίου ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου να προχωρήσει σε δίκη με αίτημα το κλείσιμο του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης (ΚΔΑ) του Ερντογάν. Θα καταθέσει κατηγορητήριο 1200 σελίδων στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι θα πρέπει να επιβληθεί ποινή αποχής από κάθε πολιτική δραστηριότητα στον Ερντογάν και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν φθάσει στα αφτιά των αξιωματούχων του ΚΔΑ και τώρα ετοιμάζονται για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος προκειμένου να αναχαιτίσουν το κλείσιμο του κόμματος και να καταστήσουν δυσκολότερη τη διαδικασία για απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος.

Αν η δίκη από τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου κατατεθεί εντός των προσεχών εβδομάδων, η απόφαση θα ληφθεί τουλάχιστον μετά έξι μήνες. Το ΚΔΑ θέλει να εκμεταλλευτεί το χρονικό αυτό διάστημα και προσπαθεί να σμικρύνει το χρόνο που απαιτείται για διενέργεια δημοψηφίσματος από τις 120 μέρες στις 60. Στο προσχέδιο της τροποποίησης του Συντάγματος θα περιέχονται πρόνοιες για εναρμόνιση με την ΕΕ και των κριτηρίων της Βενετίας, θα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα του Εισαγγελέα του Ανωτάτου να διατάζει το κλείσιμο ενός πολιτικού κόμματος και θα προβλέπεται η αύξηση των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέως από 7 στα 21. Με τις αναθεωρήσεις μερικών άρθρων του Συντάγματος, το ΚΔΑ προσπαθεί να αποφύγει τον κίνδυνο κλεισίματός του.

Υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο οι τροπολογίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα θα πρέπει να υποβληθούν στον Ανώτατο για έγκριση. Με άλλα λόγια, το ίδιο Δικαστήριο που θα αποφασίσει το κλείσιμο ή μη του ΚΔΑ, θα πρέπει να αποφασίσει και κατά πόσο οι τροπολογίες στο Σύνταγμα είναι συνταγματικές.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ίδιο Δικαστήριο είχε αποφανθεί προηγουμένως για το ΚΔΑ ότι είναι «εστία του φονταμενταλισμού». Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης για να αντιληφθεί πια θα είναι η νέα απόφαση.

Κάποιοι πολιτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι το κλείσιμο του ΚΔΑ εξυπηρετεί το κόμμα επειδή θα προβληθεί ως «θύμα» και ως τέτοιο θα ζητήσει την ψήφο του λαού. Καλούν τις δικαστικές αρχές και τον στρατό να παραμείνουν μακριά από τις πολιτικές εξελίξεις.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι κύκλοι οι οποίοι δηλώνουν ότι αν το ΚΔΑ δεν οδηγηθεί στα δικαστήρια ίσως σημειωθούν κάποια ανεπιθύμητα επεισόδια στην Τουρκία μη αποκλειομένου ακόμη και του πραξικοπήματος. Οι κύκλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι αν το ΚΔΑ διαταχθεί να κλείσει πριν τις εκλογές και απαγορευτεί η πολιτική στον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους, το κόμμα θα αποδυναμωθεί και θα έχει την τύχη των προηγούμενων φιλοϊσλαμικών κομμάτων Ευημερίας και Αρετή.

Κατά τη γνώμη μου το ΚΔΑ, αντιλαμβανόμενο το πανδαιμόνιο που επικρατεί στη διαμάχη των τριών εξουσιών, θα θελήσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2010. Όλα αυτά τι επιπτώσεις θα έχουν στην “ΤΔΒΚ”; Είναι αδύνατο να περιμένεις από το ΚΔΑ να ενδιαφέρεται για την εσωτερική πολιτική της Κύπρου από τη στιγμή που βρίσκονται στην ημερησία διάταξη θέματα όπως το κλείσιμο του κόμματος, η αναθεώρηση του Συντάγματος, το δημοψήφισμα και οι πρόωρες εκλογές. Όσοι ετοιμάζουν τα προγράμματά τους βασιζόμενοι στο ΚΔΑ, θα πρέπει να κάνουν νέες σκέψεις».

Με τον Σπύρο Αθανασιάδη
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube