Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Μαρτίου 2010

Οι φρεγάτες και η αμυντική συνεργασία

Οι φρεγάτες και η αμυντική συνεργασία

Η Αθήνα και το Παρίσι εξετάζουν εκτός των άλλων τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Κατά την επίσκεψη του γάλλου υπουργού Αμυνας Ερβέ Μορέν στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η γαλλική πλευρά είχε προσκομίσει και προσχέδιο με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας άμυνας και ασφαλείας.

Βασικότερο σημείο του σχεδίου ήταν η παροχή αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή δεν αφορά μόνο τους εξοπλισμούς (όπου η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την προμήθεια φρεγατών FRΕΜΜ που είχε κατ΄ αρχήν αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ). Μόλις χθες ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι από τις 8 ως και τις 18 Μαρτίου θα διεξαχθούν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ».

Στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας
Στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιούνται από σήμερα έως και τις 10 Μαρτίου στο δυτικό Ιόνιο Πέλαγος, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle από το οποίο απονηώνονται γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και ένα ιπτάμενο ραντάρ. Από την ελληνική πλευρά λαμβάνουν μέρος ελληνικά μαχητικά F-16 και Mirage-2000.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει εναέριες ασκήσεις μεταξύ των αεροσκαφών που χωρίζονται σε εθνικές ή μεικτές ομάδες. Για παράδειγμα ελληνικά F-16 «μάχονται» εναντίον γαλλικών Rafale ή δυο ελληνικά μαχητικά μαζί με δύο γαλλικά εναντίον μιας αντίστοιχης ομάδας.Επίσης εκτελούνται σενάρια προσβολής επίγειων στόχων στο Πεδίο Βολής της Ανδραβίδας καθώς και σενάρια αεροναυτικής συνεργασίας.Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα καταπλεύσει και πάλι στα ελληνικά ύδατα στις 17 Μαρτίου οπότε και θα επαναληφθούν οι ελληνογαλλικές ασκήσεις.

ΒΗΜΑ,hbnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube