REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Μαρτίου 2010

Διάλογος για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Η λύση έρχεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους αναλυτές.Ο εθνικός διάλογος που αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα στο Λίβανο για την τύχη του οπλοστασίου της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ έχει λίγες πιθανότητες να καταλήξει σε μια συμφωνία, καθώς το θέμα αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν, εκτιμούν αναλυτές.

«Ο διάλογος αυτός δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο Ραφίκ Χούρι διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας αλ-Ανουάρ, αναφερόμενος στις επτά συνεδριάσεις που έχουν διεξαχθεί από το 2006 ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα και αναβάλλονταν κάθε φορά λόγω των διαδοχικών κρίσεων στη χώρα.

Επισήμως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υποστηρίζεται από τη Δύση και το υπό τη Χεζμπολάχ στρατόπεδο που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «στρατηγική εθνικής άμυνας» απέναντι στο Ισραήλ, με το οποίο ο Λίβανος είναι τεχνικά σε κατάσταση πολέμου.

Ωστόσο ο στόχος αυτός θέτει άμεσα το θέμα του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, τη μόνη οργάνωση του Λιβάνου που δεν κατέθεσε τα όπλα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου 1975-1990 και που προτρέπει σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

«Υπάρχουν δύο απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες. Η μια λέει ότι η νέα στρατηγική άμυνας πρέπει να προστατεύσει το οπλοστάσιο αυτό. Η άλλη θέλει να τεθεί τέλος στο θέμα με τα όπλα της Χεζμπολάχ», υπογράμμισε ο Χούρι.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητεί οι αποφάσεις για ειρήνη και πόλεμο να αποτελούν μονοπώλιο του κράτους.

Δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν τον αφοπλισμό όλων των λιβανικών και μη λιβανικών οργανώσεων στο Λίβανο.

Ωστόσο η Χεζμπολάχ έχει ήδη δώσει τον τόνο εκτιμώντας ότι το οπλοστάσιό της δεν είναι ένα «θέμα προς συζήτηση». Η Χεζμπολάχ κρίνει ότι αυτό το οπλοστάσιο χρησιμεύει στην άμυνα του Λιβάνου από το Ισραήλ, κάτι που ο στρατός δεν είναι σε θέση να πράξει.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Φεβρουάριο ότι το κίνημά του θα βομβαρδίσει υποδομές του εβραϊκού κράτους σε περίπτωση μιας νέας επίθεσης εναντίον του Λιβάνου, απαντώντας έτσι σε ισραηλινές προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ διαθέτει σήμερα 40.000 ρουκέτες έναντι 14.000 που είχε τις ημέρες του πολέμου του 2006. Στη σύγκρουση αυτή η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 4.000 ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ.

Για τους παρατηρητές, η δυσκολία στο θέμα του διαλόγου για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το οπλοστάσιο δεν έχει μόνο μια εθνική διάσταση.

«Είναι ένα σύνθετο θέμα που έχει περιφερειακά παρακλάδια. Συμφέροντα της Συρίας και του Ιράν διακυβεύονται», εξηγεί ο Ουσάμα Σάφα του λιβανικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών.

Κατά τον Χούρι, η Χεζμπολάχ, η Συρία και το Ιράν διατύπωσαν τη στρατηγική τους της αντίστασης, στη Δαμασκό στα τέλη Φεβρουαρίου όπου ο σεΐχης Νασράλα συναντήθηκε με τους προέδρους Ασαντ και Αχμαντινεζάντ.

«Η διεξαγωγή διαλόγου είναι θετικό στοιχείο. Ωστόσο κανείς δεν πιστεύει ότι το θέμα θα ρυθμιστεί ύστερα από επτά ή οκτώ συνεδριάσεις ή ακόμη μέσα σε διάστημα ενός έτους», είπε ο Σάφα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube