Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2010

ΜΚΟ καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να μεταβεί στη Γάζα

ΜΚΟ καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να μεταβεί στη Γάζα


Ομάδα διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) κάλεσε σήμερα την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον να μεταβεί στη Γάζα στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ στις 17 Μαρτίου.
Οι ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία για τη Βρετανία, η Christian Aid και η Καθολική Επιτροπή κατά της Πείνας και υπέρ της Ανάπτυξης (CCFD-Terre Solidaire) επισημαίνουν ότι η ‘Αστον πρέπει να «αντιληφθεί η ίδια την καταστροφική επίδραση που έχει στον άμαχο πληθυσμό ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία δυόμισι χρόνια».
Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό σε όλα τα μη βασικά αγαθά προς τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε δια της βίας τον έλεγχο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ισραηλινές αρχές είχαν εμποδίσει επιτροπή ευρωβουλευτών να μεταβεί στη Γάζα, ενώ αρχικά είχαν επιτρέψει την επίσκεψη αυτή.
«Φαίνεται ότι το Ισραήλ θέλει να εμποδίσει τη διεθνή κοινότητα να δει αυτό που συμβαίνει στη Γάζα», υπογράμμισε η Τζάνετ Σάιμς υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή της Christian Aid.
«Η Αστον και οι εκπρόσωποι της ΕΕ οφείλουν να πάνε να δουν τα προβλήματα των ανθρώπων στη Γάζα, οι οποίοι υφίστανται τον αποκλεισμό και δεν μπορούν να φύγουν από εκεί», υπογράμμισε.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να δέχεται το Ισραήλ να απαγορεύει στους αξιωματούχους της να επισκεφτούν τη Γάζα για να διαπιστώσουν πώς τα εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, δαπανώνται εκεί για καθοριστικής σημασίας ανθρωπιστικά προγράμματα».
Η Κέιτ Αλεν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βρετανία κάλεσε την Αστον να κάνει χρήση της «θέσης που έχει ώστε να λάβει μια ευρωπαϊκή ομοφωνία για να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας».
Η Αστον έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τις αρχές του έτους που ανέλαβε τα καθήκοντά της, κυρίως γιατί δεν μετέβη στην Αϊτή μετά το φονικό σεισμό του Ιανουαρίου και γιατί δεν συμμετείχε σε συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube