Weather Icon

Ξανά το ίδιο λάθος.Η Σουηδική Βουλή ενέκρινε το αρμενικό σχέδιο με μια ψήφο διαφορά

Ξανά το ίδιο λάθος.Η Σουηδική Βουλή ενέκρινε το αρμενικό σχέδιο με μια ψήφο διαφορά
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ” ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

“Φωνή της Τουρκίας-TRT” Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε με μια ψήφο διαφορά σχέδιο που αναφέρεται στους αρμενικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τα γεγονότα του 1915.

Πριν από το ψήφισμα, τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέγραψαν πρωτόκολλο πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είχε ανακοινώσει ότι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας.

Το σχέδιο σε σχέση με τους αρμενικούς ισχυρισμούς που συντάχθηκε το 2008 δεν είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής βουλής. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την καταψήφιση του σχεδίου στην επιτροπή, κατέβαλαν προσπάθειες και κατάφεραν να το φέρουν στην ολομέλεια της βουλής.

Με 131 ψήφους υπέρ και 130 κατά η σουηδική βουλή επικύρωσε το σχέδιο με τους ισχυρισμούς των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915.

Το σχέδιο που εισήγηθηκε η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πέρα από τους Αρμένιους «γενοκτονία» είχαν υποστεί και οι χριστιανικές μειονότητες.

Η αντίδραση της Τουρκίας
Σκληρή ήταν η αντίδραση της Ankara στην επικύρωση του σχεδίου που αφορά τους αρμενικούς ισχυρισμούς για τα γεγονότα του 1915.«Εντελώς απαράδεκτο». Αυτή ήταν η πρώτη ανακοίνωση που έγινε.Η Ankara επέστησε την προσοχή στο ότι «η ιστορία θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς και πως δεν μπορούν να την γράψουν οι βουλευτές».
Ακόμα τονίστηκε πως η διαφορά της μιας ψήφου δείχνει το πόσο λάθος είναι η απόφαση του Κοινοβουλίου της Σουηδίας.

Το πρωθυπουργικό γραφείο με ανακοίνωση του επέκρινε με κατηγορηματική γλώσσα την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει το σχέδιο που αφορά τους αρμενικούς ισχυρισμούς.Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις και πως αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στη Σουηδία στις 14 Μαρτίου.

Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Namık Tan είχε ανακληθεί μετά από την έγκριση του αρμενικού σχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 4 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube