Αφγανιστάν , ΟΗΕ 20 Μαρτίου 2010

ΟΗΕ: Η σύλληψη στελεχών ταλιμπάν έθεσε τέλος στις επαφές

Ο πρώην αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν αποκάλυψε για πρώτη φορά σήμερα ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές επαφές με ηγέτες των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο Νορβηγός Κάι Εϊντε, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο BBC:”Βεβαίως συναντήθηκα με ηγέτες των ταλιμπάν όταν βρισκόμουν στο Αφγανιστάν”.

Ο Εϊντε τόνισε ότι οι πρόσφατες συλλήψεις στελεχών των ταλιμπάν στο Πακιστάν διέκοψαν τις μυστικές αυτές επαφές, οι οποίες όπως είπε, περιελάμβαναν απευθείας συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στους κόλπους της ηγεσίας των ταλιμπάν στο Ντουμπάι, αλλά και αλλού.

Σύμφωνα με τον Εϊντε, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επαφές αυτές είχαν την έγκριση του μουλά Ομάρ, άρχισαν την άνοιξη του 2009 και ύστερα από ένα “διάλειμμα”, λόγω των αφγανικών προεδρικών εκλογών, επαναλήφθησαν “πρόσφατα”.

Πολλοί διοικητές των ταλιμπάν στο Πακιστάν συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τις συλλήψεις χαιρέτισαν οι ΗΠΑ ως ένδειξη της βούλησης του Πακιστάν να ενεργήσει κατά των αφγανών ταλιμπάν στο έδαφός του.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, “οι συλλήψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις πιθανότητες συνέχισης μιας πολιτικής διαδικασίας που θεωρούσαμε απαραίτητη τη στιγμή εκείνη”.Σύμφωνα με τον Εϊντε, το Πακιστάν επιχείρησε σκόπιμα να διακόψει τις συνομιλίες.

“Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν τυχαία. Οι Πακιστανοί πρέπει να γνώριζαν ποιοι είναι, το ρόλο που έπαιζαν και βλέπετε το αποτέλεσμα σήμερα”, πρόσθεσε.
iKypros
19/03/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube