Weather Icon

Σχέσεις ΠΓΔΜ- Βελγίου

Το θέμα με τον αυξημένο αριθμό πολιτών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι, μετά την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τις χώρες της ζώνης του Σένγκεν (ισχύει από τις 19 Δεκεμβρίου 2009), μεταναστεύουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στο Βέλγιο, για αναζήτηση εργασίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, χθες το βράδυ, στα Σκόπια, οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ.

Ο κ. Λετέρμ, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα οικονομικών μεταναστών για άσυλο. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι ευπρόσδεκτοι στο Βέλγιο, εφόσον θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα αυτή για τουριστικούς σκοπούς.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της ΠΓΔΜ, οι οποίοι μεταβαίνουν στο Βέλγιο και ζητούν άσυλο, να μην πέφτουν θύματα κάποιων επιτήδειων, οι οποίοι τους παραπληροφορούν ότι οι βελγικές αρχές ικανοποιούν αιτήματα για άσυλο και τους παράσχουν οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εξηγήσει σε αυτούς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, ότι η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου δεν σημαίνει παροχή ασύλου και έχει ξεκινήσει εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να τους πείσει να μην ξοδεύουν άσκοπα χρόνο και χρήμα για να μεταβούν στο Βέλγιο ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ελπίζοντας πως οι αρχές των χωρών αυτών θα ικανοποιήσουν αιτήματα για άσυλο.

Με την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός πολιτών από τις χώρες αυτές που μεταναστεύουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στο Βέλγιο, για αναζήτηση εργασίας.Πρόκειται κυρίως για αλβανικής εθνικής καταγωγής, πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι έχουν συγγενείς και γνωστούς που ζουν και εργάζονται αρκετά χρόνια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι οι βελγικές αρχές, από σήμερα, θα αρχίσουν να επαναπροωθούν στην ΠΓΔΜ όσους πολίτες της χώρας αυτής μετέβησαν το τελευταίο διάστημα στο Βέλγιο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.Τις τελευταίες ημέρες και μετά την κατηγορηματική στάση των αρχών του Βελγίου ότι δεν θα ικανοποιήσουν κανένα αίτημα για άσυλο, μειώθηκε ο αριθμός μεταναστών από την ΠΓΔΜ προς το Βέλγιο.

Άλλες χώρες, εκτός του Βελγίου, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένος αριθμός μεταναστών από την ΠΓΔΜ είναι η Ελβετία και η Σουηδία. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν ακόμη και για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς το Βέλγιο θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.-
athina984.gr
*H φωτογραφία είναι απο τον athina984.gr κα ιδεν απηχεί την θέση του Ιστολογίου η οποία είναι η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube