Γενικά θέματα 22 Μαρτίου 2010

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι στρατηγοί

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι στρατηγοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ των Τούρκων στρατηγών να προκαλέσουν ακόμα και θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να κορυφώσουν μέσω αυτού τη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση Ερντογάν, αποδίδει το ελληνικό Πεντάγωνο τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες ακόμη πιο επικίνδυνη αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου από δύο τουρκικά μαχητικά F16 κοντά στο Φαρμακονήσι.

Το εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό για πρόκληση ατυχήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στήθηκε, όπως και την Παρασκευή, κατά ελικοπτέρου του Λιμενικού που εκτελούσε περιπολία εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, μεταξύ Κω και Σάμου, για εντοπισμό λαθρομεταναστών. Τα δύο F-16 προσέγγισαν το ελικόπτερο Ντοφέν στο μισό μίλι από πίσω και 250 μέτρα καθ΄ ύψος δημιουργώντας για ένα δυο λεπτά συνθήκες που, όπως είπε έμπειρος πιλότος, «μόνο κατά σύμπτωση δεν προκάλεσαν αστάθεια με τα κατωρεύματα που προκαλούνται». Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν ταυτόχρονα από ελληνικά Μιράζ 2000 που ήταν στην περιοχή, καθώς η προετοιμασία των Τούρκων για τσαμπουκά είχε διαφανεί νωρίτερα.

Διάβημα
Η Αθήνα αντέδρασε χθες έντονα με διάβημα προς την Άγκυρα για τις κλιμακούμενες προκλήσεις, ενώ το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Παράλληλες κινήσεις ετοιμάζονται και προς το ΝΑΤΟ. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδραιώνεται πάντως η εκτίμηση ότι οι εναλλασσόμενες στον αέρα και στην θάλασσα τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται «στα όρια» αποκλειστικά από τους «εντελώς αυτονομημένους πασάδες» και έχουν ενταχθεί στο παιχνίδι που κάνουν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν μετά τις αθρόες συλλήψεις στρατιωτικών και τις παραπομπές τους στη δικαιοσύνη. Μέσα από ένα ατύχημα ή ακόμα και θερμό επεισόδιο οι στρατηγοί θέλουν να φέρουν τον Ερντογάν προ τετελεσμένων, ώστε να φανεί είτε ότι τους χρειάζεται, και στο πλαίσιο μιας κρίσης να πάρουν το πάνω χέρι, είτε, στην αντίθετη περίπτωση, ότι ο ίδιος είναι υποχωρητικός και δεν επιλέγει «στρατιωτική- πολεμική» απάντηση κατά της Ελλάδας.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube