Γενικά θέματα 26 Μαρτίου 2010

Θαύμαζε από μικρή τον Ατατούρκ.Σθεναρή στήριξη της Προέδρου της Ιρλανδίας στην ένταξη της Τουρκίας

Θαύμαζε από μικρή τον Ατατούρκ.Σθεναρή στήριξη της Προέδρου της Ιρλανδίας στην ένταξη της Τουρκίας

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος Μary ΜcΑleese κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Τουρκία. «Υποστηρίζουμε σθεναρά κάθε προσπάθεια που κάνει η τουρκική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ένταξης», είπε, «και κάθε τι που κάνει να προωθήσει την ενταξιακή διαδικασία», προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία γνωρίζει από δική της εμπειρία τις δυσκολίες της διαδικασίας.

Καλωσορίζοντάς την, ο Τούρκος Πρόεδρος Αbdullah Gulείχε αναφερθεί στην «ισχυρή υποστήριξη» της Ιρλανδίας, για την οποία και πάλι ευχαρίστησε την Ιρλανδή ομόλογό του.

Οι οικονομικές ανταλλαγές (εμπόριο και επενδύσεις) των δύο χωρών συνολικά τείνουν να προσεγγίσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το ζήτημα της ένταξης ήταν στο επίκεντρο συνομιλιών μιας ώρας των δύο προέδρων, ενώ ο Πρωθυπουργός Recep Τayyip Εrdogan παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της προέδρου της Ιρλανδίας, που επίσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Ιρλανδία δεν έχει επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα, δήλωσε η πρόεδρος, σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι Ιρλανδοί καταλαβαίνουμε πολύ καλά, είπε, «τον θρυμματισμό της ιστορικής μνήμης» και το πόσο εντελώς διαφορετικά γίνονται αντιληπτά ιστορικά συμβάντα.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια επούλωσης της μνήμης και επίτευξης φιλίας, είπε και πρόσθεσε «νομίζω αυτό ισχύει τόσο για το ζήτημα σε σχέση με την Αρμενία όσο και σε σχέση με τους Κούρδους».

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Ιρλανδίας, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μustafa ΚemalΑtaturk, που ήταν επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων εναντίον δυνάμεων της βρετανικής αυτοκρατορίας στην Καλλίπολη, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν τέσσερις χιλιάδες Ιρλανδοί» σημείωσε στο βιβλίο επισκεπτών ότι θαύμαζε από μικρή τον Τούρκο ηγέτη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube