Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 27 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι

Στην τρίτη κατά σειρά συνάντησή του με τον Ν. Γκρούεφσκι, από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση της διαφοράς του ονόματος

Ο Ν. Γκρούεφσκι προσπάθησε να ξεπεράσει την ελληνική διαφωνία, λέγοντας πως η χώρα του έχει εκπληρώσει όλα τα άλλα κριτήρια. Για την Ελλάδα, όμως, μένει το πιο κρίσιμο, να αποφασιστεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η συνάντηση εντάσσεται στην πολιτική ανοιχτών θυρών που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου. «Οι επαφές δημιουργούν πλαίσιο συνεργασίας και διευκολύνουν την επίλυση, αρκεί και η άλλη πλευρά να δείξει ρεαλισμό» έλεγαν μετά τη συνάντηση οι συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού. Επίσης, η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις απευθείας διαπραγματεύσεις επιμένοντας στη διαδικασία που εξελίσσεται στον ΟΗΕ.

«Οι θέσεις των δύο χωρών (σ.σ.: για το ζήτημα της ονομασίας) παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Παρ’ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ. Μιλοσόσκι και σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ο κ. Μιλοσόσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι’ αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί πως για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.ΕΘΝΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.Διάσταση απόψεων στο θέμα της ονομασίας διαπιστώνει ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ
« Οι θέσεις των δύο χωρών (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας ) παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους » δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Παρ ΄ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα », πρόσθεσε ο κ.Μιλόσοσκι και σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.
Σε ερώτηση αν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι ΄ αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του έχει εκπληρώσει και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει εντός του Απριλίου τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για νέο γύρο διαβουλεύσεων.
Αgelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube