“Ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές”

“Ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές”

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν προγραμματίζει στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ώστε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης», η οποία στοχεύει στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.»Ολος ο κόσμος δέχεται ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα», είπε.Τήν ίδια ώρα δύο πρώην Ανώτερα Στελέχη του DTP Αντιμετωπίζουν Βαριές Ποινές Φυλάκισης με την κατηγορία “διάδοσης προπαγάνδας για το PKK” σε δημόσιες ομιλίες τους.

Αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις Ερντογάν

Αντιδράσεις προκαλούν στην Τουρκία οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τροποποίηση αρκετών άρθρων του Συντάγματος, επιχειρηματολογώντας ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν πιο δημοκρατικό το Σύνταγμα και είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελέγξει τη δικαστική εξουσία, προπύργιο του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και να προωθήσει ισλαμιστές στη σφαίρα της πολιτικής.

Τονίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να αποτρέψει νέες προσφυγές κατά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) -το οποίο παρολίγον να απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο πριν από δύο χρόνια, κατηγορούμενο για υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Η πρώτη σκληρή αντίδραση εκ μέρους του δικαστικού σώματος ήλθε από τον πρόεδρο του Ανώτατου Εφετείου της Τουρκίας, δικαστή Χασάν Γκερτσεκέρ, ο οποίος μίλησε για «επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης». Κατήγγειλε ως αντισυνταγματικές τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι έχουν στόχο να αποδυναμώσουν το δικαστικό σώμα.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προγραμματίζει στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήσεις με την αντιπολίτευση για να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση -η τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος που υιοθετήθηκε το 1982 ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα, αποτελεί αξίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία.

Αν και το AKP διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την ψήφιση των τροπολογιών. Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση προειδοποιεί τους αντιπάλους της ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, φοβούμενοι ότι μπορούν να αυξήσουν την πολιτική ένταση και να επισπεύσουν την προκήρυξη εκλογών που αναμένονται κανονικά τον Ιούλιο του 2011.ΝΕΑ

Αναθεώρηση του συντάγματος προτάσσει ο Ερντογάν
Το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν ξεκίνησε διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

«Φαίνεται δύσκολο να προχωρήσουμε στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το σημερινό σύνταγμα», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσισέκ.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν προγραμματίζει στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ώστε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης», η οποία στοχεύει στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.»Ολος ο κόσμος δέχεται ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα», είπε.

Η τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος που υιοθετήθηκε το 1982 ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα, αποτελεί αξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία.

Αν και το AKP διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την ψήφιση των τροπολογιών. Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημοψήφισμα.

Το σχέδιο αναθεώρησης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο ως το τέλος του μήνα, προβλέπει κυρίως την αλλαγή του τρόπου διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι είναι εχθρικοί προς το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και μέτρα που θα καθιστούν πιο δύσκολη τη διάλυση των κομμάτων.

Προβλέπει ακόμα αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για τη δίωξη των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, αλλά και βελτιώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Το AKP, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κινδύνευσε το 2008 να τεθεί εκτός λειτουργίας κατηγορούμενο για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε εξαρχής το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης.

«Οι ανησυχίες του AKP μήπως κάποια ημέρα διαλυθεί και δει στελέχη του στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το κόμμα προετοιμάζει μια τέτοια αναθεώρηση», είπε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει το σχέδιο.

Το AKP υποστηρίζει ότι αυτές οι τροπολογίες είναι απραίτητες για περισσότερη δημοκρατία, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντιτείνουν ότι πραγματική πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι να ελέγξει τη δικαστική εξουσία, προπύργιο του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και να προωθήσει ισλαμιστές στη σφαίρα της πολιτικής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πρώην Ανώτερα Στελέχη του DTP Αντιμετωπίζουν Βαριές Ποινές Φυλάκισης

Δύο πρώην στελέχη του τουρκικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας DTP, ο Ahmet Türk και η Aysel Tuğluk, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 45 και 70 χρόνων αντίστοιχα, με την κατηγορία “διάδοσης προπαγάνδας για το PKK” σε δημόσιες ομιλίες τους. Τα πρώην μέλη του κόμματος είχαν χάσει τη βουλευτική ασυλία και τους είχε επιβληθεί απαγόρευση από την πολιτική, μετά το κλείσιμο του DTP το Δεκέμβριο του 2009.
turkishgreeknews.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube