Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

ΥΠΕΞ – Δηλώσεις Γρ. Δελαβέκουρα για Τουρκία – Αιγαίο-ΠΓΔΜ

ΥΠΕΞ – Δηλώσεις Γρ. Δελαβέκουρα για Τουρκία – Αιγαίο-ΠΓΔΜ

  1. ”Η δραστηριότητα που έχουμε δει, ιδιαίτερα στη θάλασσα, αυτόν τον καιρό, σίγουρα προκαλεί προβληματισμό.Εχουν υπάρξει σχετικές τοποθετήσεις του Υπουργού Αμυνας και του Αναπληρωτή Υπουργού Αμυνας”.
  2. Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πολιτική έναντι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στέλνει ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας,

”Η δραστηριότητα που έχουμε δει, ιδιαίτερα στη θάλασσα, αυτόν τον καιρό, σίγουρα προκαλεί προβληματισμό.Εχουν υπάρξει σχετικές τοποθετήσεις του Υπουργού Αμυνας και του Αναπληρωτή Υπουργού Αμυνας”.

Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για την τουρκική “δραστηριότητα” στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί στο Τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ”πρέπει να δούμε λίγο την ουσία, ξεπερνώντας τον τύπο” και με αυτό εστίασε στο μήνυμα που στέλνει η Τουρκία, η οποία ”σε μία στιγμή προσπαθειών για βελτίωση των σχέσεων εκδηλώνει τέτοια δραστηριότητα”. Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας έδωσε ιδιαίτερη επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή εκ μέρους της γείτονος αναπτύσσεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του steering committee, που ήταν σε καλό πνεύμα, αφού συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις μεταφορές, τον τουρισμό, την οικονομία, την ενέργεια,το περιβάλλον, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θέματα γεωργίας, με διάθεση να βρεθούν νέα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ”με αυτό το πνεύμα θα επισκεφθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός την Αγκυρα,πιθανώς μέσα στο Μάρτιο” και εξέφρασε την προσδοκία ότι αυτό το πνεύμα θα επιδείξει και η τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερή πολιτική έναντι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στέλνει ένα μήνυμα θετικό, μήνυμα φιλίας και υποστήριξης στο γειτονικό λαό, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκφράζοντας ωστόσο απογοήτευση γιατί ”δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά”.

”Θέλουμε η κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε άμεσα να οδηγηθούμε σε λύση αν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο”, τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: ”Οι δύο λαοί μπορούν να συνεργασθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει αλλαγή, αντίθετα βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα, η οποία φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να δώσει την απαραίτητη ώθηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική του θετικού λόγου, των θετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες ελπίζουμε ότι δημιουργούν θετικότερο κλίμα στις σχέσεις μας”. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου με τον κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωτοβουλίες και επιδίωξε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας έτσι ένα θετικότερο κλίμα για έναν ειλικρινή διάλογο.

”Η θετική διάθεση από την πλευρά μας υπάρχει. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του προγράμματος του πρωθυπουργού, αλλά εάν το πρόγραμμά του το επιτρέπει και υπάρχει ευκαιρία, θα αναλάμβανε μια πρωτοβουλία για τέτοια συνάντηση, χωρίς να μπορώ να πω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο”, κατέληξε.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube