Γενικά θέματα 17 Μαρτίου 2010

Οι ισπανικές αρχές κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ.

Γιαννης Σουλιωτης

Για ολιγωρία κατηγόρησε την Ελληνική Αστυνομία Ισπανός αξιωματούχος επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την αδυναμία της να συλλάβει τον αρχηγό της γεωργιανής μαφίας που βρίσκεται στη χώρα, όταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο σε χώρες της Ε.Ε. συνελήφθησαν 69 μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ισπανός εισαγγελέας, αρμόδιος σε θέματα διαφθοράς, κ. Αντόνιο Σαλίνας, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ίσως εκ μέρους των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας η αναγκαία συνεργασία για τη σύλληψη του ανώτατου υπεύθυνου».

Η τοποθέτηση του κ. Σαλίνας, όπως αποτυπώθηκε σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), προκάλεσε την άμεση αντίδραση ανώτατων στελεχών του υπ. Προστασίας του Πολίτη. Στελέχη της Κατεχάκη επικοινώνησαν αργά χθες με αξιωματούχους της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Οι τελευταίοι φέρονται να απέδωσαν το περιστατικό σε παρεξήγηση, ισχυριζόμενοι ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του Ισπανού εισαγγελέα. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισαν ότι το αίτημα των ισπανικών αρχών για εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης καταχωρίστηκε στο σύστημα Σένγκεν στις 14 Μαρτίου, δίχως ωστόσο να προσδιορίζεται ο τόπος κατοικίας του καταζητούμενου προσώπου. Πληροφορία σχετικά με τη διεύθυνση διαμονής του Γεωργιανού έφτασε στις ελληνικές αρχές την περασμένη Δευτέρα και «αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση σύλληψής του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν απέδωσε καρπούς αφού διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διέμενε εκεί».

Το ένταλμα σύλληψης για τον εγκέφαλο της οργάνωσης αφορούσε τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τις τελευταίες ημέρες σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία έχουν συλληφθεί 69 άτομα, κυρίως Ρώσοι και Γεωργιανοί. Πρόκειται για την πιο σημαντική ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της ρωσικής μαφίας τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σε Βαλένθια και Βαρκελώνη. Επί ισπανικού εδάφους συνελήφθησαν 24 άτομα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube