Weather Icon

Πυρηνική συνεργασία με τους Άραβες επιθυμεί το Ισραήλ

Πυρηνική συνεργασία με τους Άραβες επιθυμεί το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό σε συνεργασία με Άραβες γείτονές του, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Ούζι Λαντάου.

Το Ισραήλ επιθυμεί την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με Άραβες γείτονές του, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών Ούζι Λαντάου, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ενέργεια στο Παρίσι.

Το Ισραήλ «διαθέτει την τεχνική υποδομή, την τεχνογνωσία και το κίνητρο για να δεσμευθεί σε μία τέτοια προσπάθεια…Ελπίζουμε να το κάνουμε μέσω συνεργασίας με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς των αράβων γειτόνων μας. Ελπίζουμε να το κάνουμε εντός της περιοχής και οφείλουμε να το κάνουμε για την περιοχή», είπε.

Ο Ισραηλινός υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την πυρηνική ενέργεια από τη δεκαετία του ΄70, για να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση.

«Το Ισραήλ είναι κατά κάποιον τρόπο από ενεργειακής απόψεως ένα νησί, που πρέπει να εισάγει όλες τις ενεργειακές πηγές για να καλύψει τις ανάγκες του», είπε ο Ούζι Λαντάου, προσθέτοντας ότι έχει επιλεγεί τοποθεσία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην έρημο Νεγκέβ.

«Φυσικά, οποιοσδήποτε πυρηνικός σταθμός κατασκευασθεί στο Ισραήλ θα υπόκειται στους διεθνείς κανονισμούς», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός υπουργός.

Αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Υποδομών είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός αποτελεί κοινό σχέδιο με την Ιορδανία, υπό την εποπτεία της Γαλλίας, η οποία θα προμηθεύσει την τεχνολογία.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT) και έχει επίσης κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετείχε σε μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή, ιδέα που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά ξένοι ειδικοί θεωρούν ότι διαθέτει περί τις 200 πυρηνικές κεφαλές, καθώς και πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

«Φως» σε μυστικές συμφωνίες Ιαπωνίας-ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο
Τα ευρήματα της έρευνας που διέταξε η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαιώνονται από απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’60.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη την ύπαρξη μυστικών συμφώνων με τις ΗΠΑ την εποχή του Ψυχρού πολέμου. Πρόκειται για «σιωπηρές» συμφωνίες οι οποίες επέτρεπαν σε οπλισμένα με πυρηνικά αμερικανικά πλοία να μπαίνουν σε ιαπωνικά λιμάνια παράνομα.

Αν και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ έχουν ήδη επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτών των συμφωνιών από τη δεκαετία του 1960, η αποκάλυψη αυτή στην Ιαπωνία ήλθε εν μέσω αρκετών πολιτικών αντιδράσεων. Αποτελεί προσπάθεια της τωρινής κυβέρνησης για μεγαλύτερη διαφάνεια από την προηγούμενη διακυβέρνηση των συντηρητικών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιούκιο Χατογιάμα η σχετική έρευνα που διατάχθηκε στοχεύει στην αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης για τη διεθνή διπλωματία.

Η Ιαπωνία έχει βιώσει τον πυρηνικό όλεθρο στον πλανήτη με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι να αποτελούν μερικές από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην ανθρώπινη ιστορία. Υπό το «φως» των πρόσφατων αποκαλύψεων ξεδιαλύνονται φήμες και εικασίες ετών για μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ του Τόκιο και της Ουάσιγκτον. Ειδικοί εκτιμούν πως οι Αμερικανοί είχαν την ιαπωνική συναίνεση για στρατιωτική επέμβαση στην χερσόνησο της Κορέας κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube