Weather Icon

Μαύρο στεφάνι στη συριακή πρεσβεία

Μαύρο στεφάνι στη συριακή πρεσβεία


Κούρδοι από τη Συρία διαδήλωσαν στη Λευκωσία.Έξι χρόνια από την εξέγερση του κουρδικού λαού στην πόλη Καμισλού στη Συρία, οι Κούρδοι της Κύπρου διαμαρτύρονται για την καταπίεση από τις συριακές Αρχές.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ-Δεν θα γίνουμε ποτέ σπαθί των Αμερικανών

Ένα μαύρο στεφάνι απέθεσαν χθες νεαροί Κούρδοι της Συρίας, που βρίσκονται στην Κύπρο, στο περιτείχισμα του κτιρίου της πρεσβείας της Συρίας στη Λευκωσία, για να μνημονεύσουν τους δεκάδες συμπατριώτες τους που δολοφονήθηκαν πριν από έξι χρόνια από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ στην πόλη Καμισλού (Al Qamishli) στη βόρεια Συρία. Προηγήθηκε διαδήλωση και πορεία που οργάνωσε η Κουρδική Δημοκρατική Επιτροπή από το Γραφείο της, στην οδό Ορφέως, μέχρι τη συριακή πρεσβεία, για να υπενθυμίσει στον κόσμο την εξέγερση των Κούρδων που άρχισε στις 12 Μαρτίου 2004 και επεκτάθηκε και σε άλλες κουρδικές πόλεις της βορειοανατολικής Συρίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τη φωτογραφία του φυλακισμένου στην Τουρκία, ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η αραβοποίηση και οι «ξένοι»
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μετά από εκείνες τις συγκρούσεις, εκατοντάδες Κούρδοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Συρίας και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ Κούρδοι φοιτητές αποβλήθηκαν από τα πανεπιστήμιά τους επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είναι γνωστό ότι τα τρία εκατομμύρια Κούρδων της Συρίας, που ζουν κυρίως στο βορειανατολικό ορεινό άκρο της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ, υποφέρουν από την κρατική πολιτική αραβοποίησης της περιοχής τους και εξαφάνισης της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Αυτοί που ζουν στην Κύπρο
Ο εκπρόσωπος της Κουρδικής Δημοκρατικής Επιτροπής στη Λευκωσία, μας είπε ότι σήμερα ζουν στην Κύπρο περίπου 1200 Κούρδοι της Συρίας, μεταξύ τους και πολλά γυναικόπαιδα, διεσπαρμένοι σε όλες τις πόλεις, αλλά κυρίως στη Λεμεσό. «Δεν θέλουν να φεύγουν από τον τόπο τους αλλά κάποιοι αναγκάζονται να το κάνουν, γιατί είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση στη Συρία», μας είπε. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε φιλία στους Κούρδους και τους έδωσε άδεια εργασίας (σε αυτούς που έχουν βίζα), αλλά, όπως είπε, οι περισσότεροι δεν έχουν δουλειά και δυσκολεύονται. Κάποιοι από αυτούς είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και έχουν δικαίωμα να δουλέψουν, ενώ όσοι είναι αιτητές πολιτικού ασύλου παίρνουν επίδομα, τα τελευταία χρόνια, από το κράτος.

Κανένα άνοιγμα στην Τουρκία
Λάμπρος Καλλένος, Κουρδική Δημοκρατική Επιτροπή, Λευκωσία: «Το κουρδικό πρόβλημα αφορά στην περιοχή όλης της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο την Τουρκία. Δεν υφίσταται εκ μέρους της Τουρκίας κανένα κουρδικό άνοιγμα όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν και δεν παραδόθηκαν οι Κούρδοι της Τουρκίας, όπως ψευδώς μεταδόθηκε στην Κύπρο και στη Δύση γενικότερα. Ο αγώνας του PKK έφερε το Κουρδιστάν στην επιφάνεια και για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνει αλλαγή και εκδημοκρατισμός και βέβαια στην ίδια την Τουρκία και σε όλη την περιοχή».

Ό,τι κάνουν οι Τούρκοι «αδελφοί» τους
Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι το δικτατορικό καθεστώς της Συρίας απαγορεύει καθετί κουρδικό και αντικατέστησε τα κουρδικά ονόματα των ανθρώπων, των πόλεων, των δρόμων και των κτιρίων με αραβικά. Σήμερα, περίπου 300 χιλιάδες Κούρδοι θεωρούνται «ξένοι» από το συριακό κράτος και δεν έχουν διαβατήρια, ενώ άλλοι 25 χιλιάδες δεν έχουν καν πιστοποιητικά γέννησης! Εκπρόσωπός τους στη Λευκωσία μάς είπε χθες ότι η η Συρία δεν τους αναγνωρίζει ούτε ως πολίτες της, δεν έχουν διαβατήρια ή ταυτότητες, θεωρούνται «πρόσφυγες» ή «αλλοδαποί» ή «χωρίς ιθαγένεια» στην ίδια την πατρίδα τους. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση επί προεδρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο για τους Κούρδους, απ’ όσο ήταν επί προεδρίας του πατέρα του Χάφεζ αλ Άσαντ. «Ούτε προηγουμένως υπήρχε δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά μπορούσες τουλάχιστον να γράψεις στην ταμπέλα του μαγαζιού σου το όνομά σου στα Κουρδικά. Τώρα απαγορεύεται εντελώς η αναγραφή ακόμα και των ονομάτων μας. Τώρα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έγιναν αδέλφια με την Τουρκία και ό,τι κάνουν οι Τούρκοι στους Κούρδους της Τουρκίας, τα κάνουν και οι Σύροι σ’ εμάς».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube