Γενικά θέματα 2 Μαρτίου 2010

Η Τουρκία επί ποδός για την Αρμενική Γενοκτονία


Επί ποδός πολέμου βρίσκονται η κυβέρνηση και η διπλωματία της Τουρκίας, για να αποτρέψουν μεθαύριο την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αν το σχετικό ψήφισμα περάσει και στην Ολομέλεια, τότε ο Ομπάμα θα υποχρεωθεί να αναφερθεί ρητά σε «Αρμενική Γενοκτονία» στον λόγο του προς το έθνος, στις 24 Απριλίου, κάτι που πέρυσι απέφυγε ύστερα από έντονες τουρκικές πιέσεις.

Την Κυριακή ο Ερντογάν προειδοποίησε το Κογκρέσο «να μην κάνει το λάθος βήμα που θα πλήξει τη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία», ενώ αντιπροσωπεία Τούρκων βουλευτών βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον.

Στον χορό των εντυπώσεων ρίχτηκε χθες και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας την κοινοβουλευτική επιτροπή να απορρίψει το ψήφισμα που «θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και θα μπλοκάρει την αρμενοτουρκική διαδικασία εξομάλυνσης».

Στο στόχαστρο τουρκικών οργανώσεων των ΗΠΑ βρέθηκε και η δημοφιλής εκπομπή «60 λεπτά» του δικτύου CBS, εξαιτίας εκτενούς κυριακάτικου αφιερώματος στην Αρμενική Γενοκτονία. Το ρεπορτάζ χαρακτήριζε «Αουσβιτς του αρμενικού λαού» την τοποθεσία Ντεΐρ-ελ-Ζορ της Βόρειας Συρίας, όπου θάφτηκαν 450.000 Αρμένιοι το 1915.

Δύο οργανώσεις Τούρκων της Αμερικής απαίτησαν από το CBS να ζητήσει «συγνώμη», βομβαρδίζοντας το κανάλι με ηλεκτρονικά μηνύματα.

Στο μεταξύ, άλλοι δύο ανώτεροι αξιωματικοί φυλακίστηκαν για την υπόθεση «Βαριοπούλα».

Πρόκειται για τον διοικητή της στρατοχωροφυλακής Ικονίου, συνταγματάρχη Χουσεΐν Εζτσομπάν και τον αντισυνταγματάρχη Γιουσούφ Κελελί. Ο πρώτος κατηγορείται ότι θα οργάνωνε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, για να πέσει η κυβέρνηση Ερντογάν εν μέσω πολιτικού χάους.

Γ. Παπαδάτος
EΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube