Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2010

Ελληνικές επιφυλάξεις για το «άνοιγμα» Ερντογάν

Θετική επί της αρχής, αλλά όχι επαρκή για να σηματοδοτήσει μία αφετηρία για «πάγωμα» των εξοπλισμών, θεωρεί η Αθήνα τη δήλωση που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, προχτές στην Αγκυρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατέγραψε με προσοχή την ξαφνική «επίθεση φιλίας» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρηματολόγησε εναντίον του εξοπλιστικού ανταγωνισμού και σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη ιδιαίτερα από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ωστόσο, αρμόδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «τα καλά λόγια δεν αρκούν» και υπενθυμίζουν ότι «πηγή» του προβλήματος του εξοπλιστικού ανταγωνισμού παραμένουν οι συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Αυτές είναι που συντηρούν το πρόβλημα και μας ωθούν αναγκαστικά στις πανάκριβες προμήθειες αμυντικού υλικού, επισημαίνουν.

«Μέρισμα ειρήνης»
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν το ίδιο θέμα, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχουν κάνει λόγο για το «μέρισμα ειρήνης» που θα αποκόμιζαν Ελλάδα και Τουρκία, εάν εξέλειπαν οι εντάσεις στο Αιγαίο. «Αυτό προϋποθέτει όμως αλλαγή στάσης και των δύο χωρών, ώστε να αποδεχτούν και να στηρίξουν εμπράκτως το νόμιμο καθεστώς στο Αιγαίο, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ύπαρξη του FIR Aθηνών και να απέχουν από αδικαιολόγητες – και συχνά επικίνδυνες – προκλήσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να αποσυρθεί σε βάθος χρόνου, εάν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, αλλά όχι να αποσυρθεί άμεσα. Δήλωση που απέρριψε η Λευκωσία, υπενθυμίζοντας πως η Αγκυρα οφείλει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ για άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η Λευκωσία απέκρουσε και την προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να εξισώσει τον τουρκικό στρατό κατοχής με την ελληνική δύναμη που βρίσκεται στο νησί με την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube