REAL TIME |

Γενικά θέματα 12 Μαρτίου 2010

Ινδία: Θα αγοράσει 29 μαχητικά από τη Ρωσία κατά την επίσκεψη Πούτιν

Ινδία: Θα αγοράσει 29 μαχητικά από τη Ρωσία κατά την επίσκεψη Πούτιν

Η Ινδία θα αγοράσει 29 μαχητικά MiG-29K από τη Ρωσία, δήλωσαν χθες Τετάρτη Ρώσοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η συμφωνία, ύψους 1,2 δις δολαρίων, αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή, στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ινδία. Το Νέο Δελχί είχε ήδη αγοράσει 16 αεροσκάφη του τύπου το 2004. Ο Ινδός υπουργός Άμυνας ΑΚ Άντονι ανακοίνωσε παράλληλα, μιλώντας στη Βουλή χθες ότι το Νέο Δελχί ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άδεια για την αγορά 10 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών.

Τα τεράστια αεροσκάφη C-17 Globemaster-III της Boeing χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εξοπλισμού –περιλαμβανομένων και αρμάτων μάχης–, στρατευμάτων, ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λ.π., κυρίως από το στρατό των ΗΠΑ· αεροσκάφη του τύπου διαθέτουν επίσης οι αεροπορίες άλλων τεσσάρων χωρών.

Η Ινδική πολεμική αεροπορία διαθέτει ένα στόλο μεταγωγικών Ilyushin-76 και Antonov-32. Σχεδιάζει να τα αναβαθμίσει και αντικαταστήσει τα πιο πεπαλαιωμένα τα προσεχή χρόνια. Ακόμα, ο Άντονι δήλωσε ότι υπεγράφη συμφωνία για την αναβάθμιση των υπαρχόντων .

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ινδία –φθάνει αργότερα σήμερα Πέμπτη– έχει, κατά δυτικούς παρατηρητές, στόχο να προστατευθεί η ειδική σχέση ανάμεσα στην Μόσχα και στο Νέο Δελχί, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών. Η Σοβιετική Ένωση και κατόπιν η Ρωσία μονοπωλούσε τις Ινδικές αμυντικές δαπάνες για δεκαετίες, παρέχοντας το 70% και πλέον των εξοπλισμών που αγόραζε το Νέο Δελχί. Τα τελευταία χρόνια όμως το Νέο Δελχί έχει αναθέσει αρκετά συμβόλαια σε εταιρίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν πολλά συμβόλαια συνολικού ύψους 10 δις δολαρίων και πλέον–κυρίως στους τομείς της άμυνας και της πυρηνικής ενέργειας. Η Μόσχα ελπίζει ότι ο Πούτιν θα προωθήσει την αγορά των μαχητικών MiG-35 από την Ινδία. Το Νέο Δελχί εξετάζει έξι περιπτώσεις για την αγορά του επόμενου βασικού μαχητικού της πολιτικής της αεροπορίας. Το συμβόλαιο, που θα έχει ύψος 11 δις δολαρίων, θα αφορά 126 αεροσκάφη. Ρωσικές εταιρίες κατασκευάζουν ήδη 4 αντιδραστήρες σε Ινδικά πυρηνικά εργοστάσιο και διεκδικούν νέα συμβόλαια. Στην Ινδική αγορά πυρηνικής ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα έχει αξία 150 δις δολαρίων τα επόμενα χρόνια, Ρωσία και Γαλλία διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν θα επιδιώξει επίσης την τόνωση του διμερούς εμπορίου, που σήμερα φθάνει τα 8 δις δολάρια σε ετήσια βάση, με στόχο την αύξηση του όγκου του στα 20 δις δολάρια ως το 2015.iKypros

Την αμερικανική δυσαρέσκεια προκαλούν τα ανοίγματα του Πούτιν στους Ινδούς
Ο ρώσος ηγέτης επισκέπτεται την Ινδία και θα υπογράψει συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων
ΜΟΣΧΑ Συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων σκοπεύει να υπογράψει η Ρωσία με την Ινδία, σε ένα άνοιγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους Ινδούς που αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία στις ΗΠΑ. Οι συμφωνίες κυμαίνονται από τον κοινό σχεδιασμό μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και την παραγωγή μεταγωγικών αεροπλάνων ως συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικών λιπασμάτων και την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Θα υπογραφούν σήμερα και αύριο, στη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου πρωθυπουργού στο Δελχί.

Στόχος της Ρωσίας είναι να ενισχύσει το εμπόριο με την Ινδία προκειμένου ως το 2015 να φθάσει τα 20 δισ. δολάρια από τα σημερινά 8 δισ. δολάρια. Οι δύο χώρες μαζί με την Κίνα και τη Βραζιλία έχουν σχηματίσει την ομάδα ΒRΙC των μεγαλυτέρων αναδυομένων οικονομιών, των οποίων η παγκόσμια επιρροή επίσης «αναδύεται».

Η κρατική Επιχείρηση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ της Ρωσίας και έχει ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom. «Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία με τους ινδούς εταίρους της στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» είπε σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Reuters ο Σεργκέι Σομπιάνιν , δεξί χέρι του κ. Πούτιν και προσωπάρχης του. Πρόσθεσε ότι η Gazprom, που κατέχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου, είναι έτοιμη να επενδύσει σε έργα πετρελαϊκά και φυσικού αερίου στην Ινδία.

Η Ινδία, που έχει τεράστιες και αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο και σχεδιάζει να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά της τα επόμενα χρόνια- γεγονός που προκαλεί ανησυχία στον υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό της, το Πακιστάν, αλλά και στον κυριότερο περιφερειακό ανταγωνιστή της, την Κίνα.

Η Ρωσία έχει δοκιμάσει με επιτυχία το νέο υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος που είναι αόρατο στα ραντάρ. Σύμφωνα με τον κ. Σομπιάνιν, θα υπογράψει αύριο συμβόλαιο με την Ινδία προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού μια ινδική εκδοχή του αεροσκάφους αυτού. Πρόσθεσε ότι η επί μισό αιώνα, σχεδόν, συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που ανήκαν στο ίδιο στρατόπεδο κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική στρατηγική συνεργασία της Μόσχας με το Δελχί. Οσον αφορά τα πυρηνικά, η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποστολή δύο αντιδραστήρων για το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Κουντακουλάμ της Ινδίας, ενώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για να την προμηθεύσει με άλλους δύο αντιδραστήρες. Η Μόσχα είναι επίσης έτοιμη να αρχίσει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Χαριπούρ της Ανατολικής Ινδίας. Τέλος η Ρωσία επιθυμεί να διερευνήσει και αναπτύξει από κοινού με τους Ινδούς μεταλλεία ουρανίου και θορίου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, ο κ. Πούτιν θα συζητήσει με τον ινδό ομόλογό του Μανμοχάν Σινγκ και ζητήματα παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube