Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2010

Η Τουρκία αφαιρεί την γαλλική εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA από την μαύρη λίστα

Η Τουρκία αφαιρεί την γαλλική εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA από την μαύρη λίστα


Η Τουρκία αφαίρεσε την γαλλική εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA από την μαύρη λίστα μετά από μια διεθνή νομική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της εταιρείας η οποία και έληξε με φιλικό διακανονισμό, δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος για θέματα αμυντικών προμηθειών.

Η λήψη της απόφασης αυτής έχει ως αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυραύλων Eurosam, μεγαλύτεροι μέτοχοι της οποίας είναι η MBDA της Γαλλίας και της Ιταλίας να μπορεί να υποβάλλει προσφορά τον επόμενο μήνα μαζί με άλλες εταιρείες από την Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία για το πρόγραμμα προμήθειας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας μεγάλης ακτίνας. Η Eurosam θα υποβάλει προσφορά σχετικά με το σύστημα πυραύλων εδάφους – αέρος τύπου Aster 30 στο πρόγραμμα αυτό

Η διαφορά της Τουρκίας με την Γαλλική εταιρεία MBDA αφορούσε τις αντιαρματικές ρουκέτες Eryx (η παραγγελία αφορούσε 19,000 αντιαρματικές ρουκέτες αξίας αξίας 404 εκατομμύρια ευρώ για τον τουρκικό στρατό) και η σύμβαση ακυρώθηκε λόγω λειτουργικών προβλημάτων και χρονικής καθυστέρησης παράδοσης της παραγγελία .

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου) στην Γενεύη ήταν η καταβολή στην Τουρκία από την MBDA ποσού 112 εκατ. ευρώ (διαφορά της αξίας ρουκετών που είχαν παραδοθεί στο Τουρκικό στρατό και της αξίας της επένδυσης της MBDA σε εργοστάσιο παραγωγής των ρουκετών στην Τουρκία)

Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους για αυτό το πρόγραμμα μέχρι την 1 Μαρτίου .

Στους αντιπάλους της Eurosam στο διαγωνισμό σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας περιλαμβάνονται από τις ΗΠΑ η Lockheed Martin και η Raytheon, με τους Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) από την Ρωσία η Rosoboronexport με τους S300 και από την Κίνα η CPMIEC προσφέροντας τους HQ -9.

H πρώτη φάση του προγράμματος για 4 πυροβολαρχίες εκτιμάται ότι θα κοστίσει μεταξύ 1 και 2 δις (!!!εκτίμηση ). Αλλά το κόστος θα ανέβει με την προμήθεια περισσότερων μονάδων σε μελοντικές φάσεις….

Η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας της Άγκυρας και σημαντικών αμυντικών εγκαταστάσεων σε άλλες περιοχές της χώρας.

hurriyetdailynews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube