Γενικά θέματα 18 Φεβρουαρίου 2010

«Η διεθνοποίηση θα σώσει τη ρωσική επιστήμη»

«Η διεθνοποίηση θα σώσει τη ρωσική επιστήμη»

Επιστήμονες προτείνουν πρόγραμμα ισχυροποίησης της ρωσικής επιστήμης
Ρώσοι επιστήμονες, που εργάζονται στο εξωτερικό, απηύθυναν έκκληση στις αρχές να περιορίσουν τη γραφειοκρατία όσον αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας και να δεχτούν τη «διεθνοποίησή» της, ώστε η χώρα να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη στον επιστημονικό χώρο.
“Για να ξαναγίνει η Ρωσία παγκόσμια επιστημονική δύναμη, πρέπει να αποτελέσει μέρος της διεθνούς αγοράς της ακαδημαϊκής εργασίας. Δεν πρόκειται για καταπολέμηση διαρροής εγκεφάλων αλλά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την άφιξη νέων επιστημονικών δυνάμεων, κυρίως από το εξωτερικό” γράφουν οι εκατό επιστήμονες σε άρθρο τους στη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti.
“Χρειάζονται νομικές αλλαγές, απόρριψη της γραφειοκρατίας στους κανόνες εργασίας, απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίου και δασμών, αναγνώριση των διπλωμάτων του εξωτερικού”, προσθέτουν οι ίδιοι.
Οι υπογράφοντες την επιστολή προτείνουν συγκεκριμένα την ίδρυση “ομοσπονδιακών κέντρων έρευνας” ώστε να βγει η Ρωσία από την κρίση της χρηματοδότησης της έρευνας, που γνωρίζει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η κρίση αυτή οδηγεί την αφρόκρεμα των ρωσικών εγκεφάλων να επιλέγει σταδιοδρομία στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η παράδοση της υπεροχής της σοβιετικής επιστήμης.
Οι επιστήμονες ζητούν τα κέντρα αυτά να τελούν υπό την αιγίδα του προέδρου ή του πρωθυπουργού, να τηρούν “διαφανείς”, διαδικασίες χρηματοδότησης και επιλογής επιστημονικών προγραμμάτων, ρωσικών και ξένων, τα οποία πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς σε αυτό τον τομέα.
Οι επιστήμονες γράφουν ότι οι αποδοχές πρέπει να προσελκύουν τους “καλύτερους εμπειρογνώμονες”, ενώ σήμερα τα έσοδα των ερευνητών στη Ρωσία είναι πενιχρά.
Οι συγγραφείς του άρθρου εμμένουν επίσης στην ανάγκη απαλλαγής από κάθε εθνικισμό, κρίνοντας ότι “νέες προϋποθέσεις επιστημονικού έργου στη Ρωσία πρέπει να εδραιωθούν ανεξάρτητα από την υπηκοότητα”.
Οι υπογράφοντες είχαν ήδη κρούσει των κώδωνα του κινδύνου τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ανοικτή επιστολή τους στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητά του τον εκσυγχρονισμό στη Ρωσία τονίζοντας ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην καινοτομία.
ENET

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube