Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 24 Φεβρουαρίου 2010

Αντιγερμανική «υστερία» από τμήμα του πολιτικού κόσμου

Αντιγερμανική «υστερία» από τμήμα του πολιτικού κόσμου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι «η Γερμανία αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθίσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο».

Στα πρόθυρα άκριτου λαϊκισμού κατά της Γερμανίας
Από την αθλιότητα του περιοδικού Focus

Υπεραντίδραση, που υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε αντιγερμανική υστερία, προκάλεσε σε τμήμα του πολιτικού κόσμου, όλου του φάσματος, πλην των κομμάτων της Αριστεράς, το όντως ακραίο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία και τον τίτλο «Απατεώνες της Ευρώπης».

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η Αθήνα ζητεί έμπρακτη στήριξη από τους εταίρους στην Ε.Ε., Ελληνες πολιτικοί δεν περιορίστηκαν να στηλιτεύσουν το περιοδικό, αλλά στράφηκαν ευθέως κατά της Γερμανίας, είτε χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς είτε υπενθυμίζοντας τη ναζιστική Κατοχή. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που έχει καλέσει αύριο τον Γερμανό πρεσβευτή προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί, έθεσε το ερώτημα εάν «οι Γερμανοί έβγαλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν τον πήραμε χαμπάρι».

Σε έντονα επικριτικές δηλώσεις προέβησαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος, όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως αποστέλλει απαντητική επιστολή στο περιοδικό.

Αντιγερμανική «υστερία» από τμήμα του πολιτικού κόσμου

Διαστάσεις «θερμού επεισοδίου», δυσανάλογες ως προς την αφορμή τους και με άδηλες, μεσοπρόθεσμα, συνέπειες για την ευρισκόμενη σε δεινή οικονομική κατάσταση Ελλάδα, τείνει να λάβει η αντίδραση που καταγράφεται στην Αθήνα για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Το έναυσμα των έντονων αντιδράσεων έδωσε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus, με τον τίτλο «Απατεώνες της Ευρώπης» και την Αφροδίτη της Μήλου, ενδεδυμένη την ελληνική σημαία να υψώνει το δάχτυλο σε άσεμνη χειρονομία. Δεν ήταν το πρώτο αναλόγου ύφους δημοσίευμα συνολικότερα στον ευρωπαϊκό Τύπο τους τελευταίους μήνες. Ηρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλα που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να μας προβληματίσουν για την εικόνα που κυριαρχεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Η αγανάκτηση για τις προσβλητικές αναφορές μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη, η επιλογή της απάντησης, όμως, με προσβολές δεν δείχνει η πλέον ορθή. Απειλεί, μάλιστα, να βυθίσει σε κρίση τις σχέσεις της χώρας με σημαντικούς εταίρους, τη στιγμή που αναζητεί συνδρομή και υποστήριξη.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος αποφάσισε να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς των Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε σε συνάντηση, προκειμένου, όπως είπε, να του εκφράσει την εντονότατη δυσφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου και να του υπενθυμίσει ότι και η Γερμανία χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομίας μετά την επανένωση. Ο κ. Πετσάλνικος δεν έμεινε εκεί. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL ανέφερε: «Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και άλλοι. Αυτοί, μια χώρα 85 εκατομμυρίων, τι έχουν να επιδείξουν; Μπας και βγάλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον FLASH, σε πιο ήπιους τόνους, επισήμανε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο τίτλος του περιοδικού, δεν είναι απατεώνες όλοι οι Ελληνες, αναφέρθηκε σε συντηρητικούς πολιτικούς στη Γερμανία που περνούν ένα τέτοιο κλίμα, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να αντιστρέψουμε και δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές ώστε να υπάρχει αυτός ο ευτελισμός της χώρας».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος, παρέπεμψε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Αν η Ευρώπη σήμερα είναι ελεύθερη και δημοκρατική είναι γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες έδωσαν τη δική τους μάχη όταν έπρεπε, για να σταματήσουν τον ναζισμό και τον φασισμό», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνης απευθύνθηκε προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ: «Μας χρωστάτε τα Καλάβρυτα, μας χρωστάτε το Δίστομο, μας χρωστάτε 70 δισ. από τα ερείπια που μας αφήσατε». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει απαντητική επιστολή προς το περιοδικό Focus, την οποία συνοδεύει με τουριστικές κάρτες με σάτυρους. Ενδεχομένως για να δώσει ιδέες για μελλοντικά πρωτοσέλιδα…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι «η Γερμανία αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθίσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube