Weather Icon
Αφγανιστάν , Γερμανία , ΝΑΤΟ 27 Φεβρουαρίου 2010

Η Γερμανία εγκρίνει αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Η Γερμανία εγκρίνει αύξηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν


Η Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την αύξηση του αριθμού των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, από 4.500 στρατιώτες που είναι σήμερα, σε 5.350 και την παροχή μη στρατιωτικής βοήθειας ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αύξηση είναι μικρότερη από αυτή που ήλπιζε το ΝΑΤΟ, αλλά αντικατοπτρίζει την ισχυρή αντίθεση της γερμανικής κοινής γνώμης στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Εγκρίθηκε πάντως με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς εκτός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες), την αύξηση υπερψήφισαν και οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, βουλευτές του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά», ανήρτησαν αντιπολεμικές αφίσες με αποτέλεσμα να αποβληθούν προσωρινά από την αίθουσα, καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τις διαδηλώσεις εντός του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές είχαν αναρτήσει αφίσες με τα ονόματα των πολιτών που σκοτώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αεροπορική επιδρομή η οποία διεξήχθη υπό γερμανικές εντολές. Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της επιδρομής αυτής σκοτώθηκαν 69 μαχητές Ταλιμπάν και 30 πολίτες.

«Η Γερμανία συμμετέχει σε έναν πόλεμο κατά του πληθυσμού του Αφγανιστάν», είχε δηλώσει η βουλευτής του κόμματος Κριστίνε Μπούχολτς, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, λίγα λεπτά πριν από την εκδήλωση της διαμαρτυρίας.

Ο Νόρμπερτ Λαμέρτ, ο πρόεδρος της βουλής, αρχικά ζήτησε από τους βουλευτές να μαζέψουν τις αφίσες και όταν εκείνοι αρνήθηκαν, τούς ζήτησε να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Επέστρεψαν ωστόσο για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

kathimerini με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube