REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Φεβρουαρίου 2010

Επίθεση Ερντογάν στην Ε.Ε. για τη στάση της στο Κυπριακό

Επίθεση Ερντογάν στην Ε.Ε. για τη στάση της στο Κυπριακό

Κατηγορίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κυπριακό, αλλά και προς την Αγγλία για την υπόθεση Οραμς απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική υπηρεσία του τηλεοπτικού δικτύου Euronews.

Και την αγγλική διοίκηση κατηγόρησε ο Ερντογάν για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Οραμς Και την αγγλική διοίκηση κατηγόρησε ο Ερντογάν για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Οραμς «Η Ε.Ε. δεν υπήρξε ειλικρινής στο θέμα της Κύπρου», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η Ε.Ε. έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος για να φτάσει το Κυπριακό στο σημείο που βρίσκεται. Πρόκειται για ιστορικό λάθος και σχετίζεται με την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «είναι πρόσθετο πολιτικό λάθος να αποκαλείται Κύπρος η Νότια Κύπρος» και πρόσθεσε: «Διότι στον Βορρά υπάρχει ένα χωριστό κράτος που δεν είναι συμφιλιωμένο με τον Νότο. Εμείς ως Τουρκία έχουμε αναγνωρίσει το κράτος αυτό και δεν δεχόμαστε σπέκουλα γύρω από το κράτος αυτό. Αλλοι μπορεί να δέχονται, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για μας».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο Ερντογάν είπε πως «ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει διατυπώσει βαριές κατηγορίες, λέγοντας ότι η προσέγγιση προς την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο ήταν λανθασμένη. Η Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι ήταν λάθος η ένταξη. Το λένε οι ίδιοι, αλλά τώρα βγαίνουν και στηρίζουν τη Νότια Κύπρο».

Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει και πάλι μια ενωμένη Κύπρος, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς προσπαθούμε ώστε να υπάρξει λύση εντός του έτους και να το κάνουμε αυτό σε επίπεδο ΟΗΕ. Εάν χρειαστεί μπορούμε να το κάνουμε και με πενταμερή. Οι δύο χώρες-πλευρές και η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία. Πριν από μερικές μέρες μού τηλεφώνησε ο Γκόρντον Μπράουν και μου είπε πώς θα βλέπαμε το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε με το θέμα μαζί. Για μας δεν υπάρχει κάτι αρνητικό. Το θέμα είναι να έχουμε δίκαιη προσέγγιση. Εάν πρόκειται να κάνουμε κάτι ως εγγυήτριες χώρες, θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε την «αγγλική διοίκηση» για τη σχετική απόφαση αγγλικού δικαστηρίου. «Η αγγλική διοίκηση επέδειξε λανθασμένη στάση», είπε ο Ερντογάν και επισήμανε ότι «ήταν λάθος η ανακοίνωση του θέματος, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube