Γενικά θέματα 5 Φεβρουαρίου 2010

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι “υπάρχει”

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι “υπάρχει” και ότι δεν φοβάται την περιθωριοποίησή της στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στο τέλος Μαΐου.

“Πρέπει να μπορέσουμε να δείξουμε στους βορειο-αμερικανούς φίλους μας ότι η Ευρώπη υπάρχει, ότι σε έναν περίπλοκο κόσμο μπορούμε αποτελεσματικότερα να υπερασπισθούμε τις αξίες μας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσουν χέρι με χέρι”, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρώπη παραμένει σήμερα σε αμυντική θέση αλλά δεν πρέπει να φοβάται την Ομάδα των 2, πρόσθεσε αναφερόμενος στο ζευγάρι που σχηματίζουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα, και δίπλα στο οποίο οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να ακουστούν.

Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης του προέδρου Ομπάμα, αποδίδοντας την αναβολή της συνάντησης κορυφής, που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο τέλος Μαΐου στην Μαδρίτη, σε “προβλήματα προγραμματισμού”.

Ωστόσο, αφήνοντας να διαφανεί μια νότα πικρίας, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αναβολή αυτή “καθυστερεί ίσως την εκκίνηση του φιλόδοξου διατλαντικού σχεδίου” ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μην μεταβεί στη συνάντηση αυτή, την οποία η Ισπανία θεωρούσε ισχυρό σημείο της προεδρίας της ΕΕ, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, θεωρήθηκε ντε φάκτο προσβολή για τη Μαδρίτη και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακόμη περισσότερο που αμερικανός αξιωματούχος δικαιολόγησε την απόφαση του αμερικανού προέδρου με τη σύγχυση που επικρατεί ως προς την εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ έπειτα από την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας.

iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube