Weather Icon
Βαλκάνια , Καύκασος 5 Φεβρουαρίου 2010

Η Ρουμανία θα φιλοξενήσει τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ

  1. -Η Ρουμανία συμφώνησε να φιλοξενήσει στο έδαφος της Αμερικανικούς αναχαιτιστές πυραύλων στα πλαίσια του αναθεωρημένου σχεδίου των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.
  2. -Την ιδια ώρα το Κοινοβούλιο του Καζακστάν επικύρωσε σήμερα Πέμπτη την συμφωνία για την δημιουργία μιας ρωσικής ισχυρής στρατιωτικής “ομάδας”, που αποτελείται από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έρχεται ως αντιστάθμιση του ΝΑΤΟ.

-Η Ρουμανία συμφώνησε να φιλοξενήσει στο έδαφος της Αμερικανικούς αναχαιτιστές πυραύλων στα πλαίσια του αναθεωρημένου σχεδίου των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δήλωσε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας ενέκρινε το σχέδιο. Η Ρωσία αντιτίθεται έντονα στο εν λόγω σχέδιο της Ουάσιγκτον και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, το έχει χαρακτηρίσει σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών οπλοστασίων.

Πάντως ο κ. Μπασέσκου επανέλαβε Αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν στοχεύει τη Ρωσία, αλλά αποσκοπεί στην προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν. Τώρα και το Ρουμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από το 2015.voanews.com/

-ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο του Καζακστάν επικύρωσε σήμερα Πέμπτη την συμφωνία για την δημιουργία μιας ρωσικής ισχυρής στρατιωτικής “ομάδας”, που αποτελείται από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έρχεται ως αντιστάθμιση του ΝΑΤΟ. Όπως έγινε γνωστό η Συνθήκη ομαδικής ασφαλείας (CSTO) δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αφού προκαλούνται προβλήματα από τον ανταγωνισμό που έχουν μεταξύ τους μερικά υποψήφια κράτη-μέλη. Η “ομάδα” αποτελείται από την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν. Πέντε από τα επτά μέλη υπεγράψαν την συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2009. Η Λευκορωσία, που αρχικά απείχε από την υπογραφή της συμφωνίας λόγω μιας εμπορικής διαφωνίας με τη Ρωσία, συμφώνησε στην συνέχεια, ενώ το Ουζμπεκιστάν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να συμπαραταχθεί με τους υπόλοιπους, υποστηρίζοντας ότι έχει ισχυρότερο ρόλο από την Ρωσία στην κεντρική Ασία.Liako.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube