Weather Icon

Η Μοσάντ και τα έντεκα πλαστά

Η Μοσάντ και τα έντεκα πλαστά


ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΜΠΧΟΥΧ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΑ «ΟΝΟΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
«…Αλλά δεν έχετε αποδείξεις…» αντιτείνει το Ισραήλ εντός και εκτός επικράτειάς του, αντιδρώντας επισήμως για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Μαμπχούχ, σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου.
Τρεις από τους φερόμενους ως εκτελεστές του στελέχους της Χαμάς, που με πλαστά διαβατήρια έφτασαν στο Ντουμπάι και «ξεγέλασαν» το σύστημα ελέγχου Σένγκεν, όπως καταγράφηκαν από τις κάμερες του αεροδρομίου (φωτ. Reuters) Τρεις από τους φερόμενους ως εκτελεστές του στελέχους της Χαμάς, που με πλαστά διαβατήρια έφτασαν στο Ντουμπάι και «ξεγέλασαν» το σύστημα ελέγχου Σένγκεν, όπως καταγράφηκαν από τις κάμερες του αεροδρομίου (φωτ. Reuters) Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό ξεστόμισε χθες ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιχειρώντας να απομακρύνει υποψίες έως και αποχρώσες ενδείξεις που χρεώνουν στη Μοσάντ τη δολοφονία του Μαμπχούχ, του κυριότερου ανθρώπου-συνδέσμου στις διαδικασίες εφοδιασμού της Χαμάς στη Γάζα με όπλα από το Ιράν. Ομως, παρά το ότι εικοτολόγησε περί «πιθανής ανάμιξης ξένης μυστικής υπηρεσίας ή χώρας» σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή της Μοσάντ σε αυτή τη «μαύρη επιχείρηση», υπερασπιζόμενος μάλιστα την «αμφισημία» της πολιτικής του Ισραήλ ως προς τη δράση των μυστικών υπηρεσιών του.

Τα πλαστά διαβατήρια
Αλλά το σκάνδαλο με τη χρήση από την ομάδα των εκτελεστών πλαστών διαβατηρίων με στοιχεία Ισραηλινών πολιτών, με διπλή υπηκοότητα από τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Γερμανία) και προπληρωμένες τηλεκάρτες κινητών από την Αυστρία, φουντώνει κι άλλο. Μετά την προχθεσινή σχετική δημοσιοποίηση των αρχών του Ντουμπάϊ και τις έρευνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκύπτει πως από τα 11 πλαστά διαβατήρια, στα έξι βρετανικά αναγράφονται ονοματεπώνυμα Βρετανοϊσραηλινών, ένας ακόμα Αμερικανοϊσραηλινός «δάνεισε» το ονοματεπώνυμό του σε ένα γερμανικό, ενώ τα στοιχεία σε τρία ιρλανδικά και ένα γαλλικό είναι ανύπαρκτα. Ηδη, καταθορυβημένοι, οι πραγματικοί κάτοχοι των βρετανικών διαβατηρίων δηλώνουν στα ισραηλινά ΜΜΕ την πρόθεσή τους να μηνύσουν το ισραηλινό κράτος μόλις αποδειχθεί πλήρως η εμπλοκή της Μοσάντ.
Με όλα αυτά, δεν τίθεται μόνο το ερώτημα κατά πόσο ικανοί είναι οι ειδικοί της ισραηλινής Μοσάντ (που έχει ξαναχρησιμοποιήσει πλαστά διαβατήρια για πράκτορες-εκτελεστές της) να «ξεγελούν» το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων Σένγκεν σε διεθνή αεροδρόμια. Αλλά κατά πόσο η πρακτική δεκαετιών, να χρησιμοποιεί το Ισραήλ την επικράτεια άλλων κυρίαρχων κρατών για να ξεκαθαρίζει αιματηρά τους λογαριασμούς του, μπορεί να συνεχίζεται χωρίς συνέπειες. Διαβατήρια ΗΠΑ ουδέποτε χρησιμοποίησαν πράκτορες της Μοσάντ για επιχειρήσεις στοχευμένων δολοφονιών. Ευρωπαϊκών χωρών, όμως, πολλάκις.

Βρετανική αντίδραση
Ως προς τα πλαστά βρετανικά διαβατήρια της υπόθεσης Μαμπχούχ, ωστόσο, ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις σχέσεις του με το Λονδίνο, που από το 1987 έχει να υποβάλει διάβημα διαμαρτυρίας για χρήση πλαστών διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Μοσάντ: «Η Βρετανία -είπε- αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι μια υπεύθυνη χώρα και ότι η δραστηριότητά μας στον τομέα της ασφάλειας διεξάγεται με εφαρμογή σαφέστατων, προσεκτικών και υπεύθυνων κανόνων παιχνιδιού».
(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, BBC, Al Jazeera, Haaretz, ENET)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube