Weather Icon

Προσοχή: Ο Λύκος στην αντάρα χαίρεται! Εν μέσω κρίσης κοιτάξτε τί ετοιμάζουν!

Προσοχή: Ο Λύκος στην αντάρα χαίρεται! Εν μέσω κρίσης κοιτάξτε τί ετοιμάζουν!

Ένας Θεός ξέρει τί έχουν να δουν τα μάτια μας. Σε μια περίοδο που απειλείται η ίδια η υπόσταση της χώρας, σε μια περίοδο που απαιτείται κοινωνική συνοχή για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση ασχολείται με προγράμματα μητρικής γλώσσας μεταναστών. Μωραίνει κύριος όν βούλεται απωλέσει.

Προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας
Θα αρχίσουν από την επόμενη χρονιά στα σχολεία με αλλοδαπούς μαθητές

Της Μαριας Δεληθαναση
Στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία με μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών και στη δημιουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας σε σχολεία με μεγάλη ετερογένεια (αλλοδαποί, Ρομά, μειονοτικές ομάδες) προχωρά από την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας. Τα προγράμματα διδασκαλίας μητρικής γλώσσας θα είναι αρχικά πιλοτικά, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τις εργασίες τους οι ομάδες που θα συντάξουν τα σχετικά εγχειρίδια.
Η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε χθες στο διεθνές συνέδριο για τη Μετανάστευση, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, για την αδήριτη ανάγκη να προσαρμοσθεί η Ελλάδα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό και κοινωνικό αίτημα της πολυ-πολιτισμικότητας. Ετσι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν άρδην από την 1η Δημοτικού έως και την 3η Λυκείου ώστε η συνείδηση της εθνικής ταυτότητας να αναπτύσσεται παράλληλα με τη συνείδηση της διαπολιτισμικότητας.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους αλλοδαπούς, τα υπ. Παιδείας και Εσωτερικών θα προχωρήσουν, μετά την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια, στην αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Πλέον θα παρέχεται απ’ όποιο πανεπιστημιακό ή άλλο ίδρυμα παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητες διαδικασίες. Ετσι θα ξεπερασθούν τεχνικά εμπόδια που έχουν στερήσει πολλούς αλλοδαπούς από την πιστοποίηση ελληνομάθειας.
Ο υπ. Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για την ανάγκη να διευρυνθούν τα έσοδα του κράτους με την ασφάλιση αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής. Οπως είπε, η πρόταση του υπουργείου για προπληρωμένο κουπόνι, με το οποίο θα εξασφαλίζονταν εργοδοτικές εισφορές για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες απορρίφθηκε, διότι το 2011 θα ισχύσει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την ασφάλιση παρανόμων. «Ομως, είπε, θα μπορούσε να είχε εφαρμοσθεί τουλάχιστον για το 2010. Βασική μας επιδίωξη (σ.σ. του υπουργείου) είναι να νομιμοποιηθούν οι 100.000-150.000 παράνομοι μετανάστες που εργάζονται. Ομως το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα».

Νέο κύμα
Κι αν στο υπουργικό συμβούλιο κυριαρχεί έντονος σκεπτικισμός για νέο κύμα νομιμοποιήσεων, οι εισηγήσεις του εκπροσώπου της Ομάδας Εργοδοτών κ. Πέντρο Αλμέιντα Φρέιρε, του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου και του διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης Μετανάστευσης καθηγητή κ. Αντώνη Κόντη, περιείχαν επιχειρήματα ανάλογα με εκείνα του κ. Λοβέρδου. Ο κ. Φρέιρε είπε ότι «η νομιμοποίηση και η απόδοση ιθαγένειας στην Πορτογαλία ήταν το καλύτερο που έχει συμβεί. Πολλά προβλήματα έπαψαν να υπάρχουν και η διαδικασία ένταξης που ακολουθήσαμε μας επιτρέπει να βρισκόμαστε στην 1η θέση του σχετικού κατάλογου του ΟΗΕ». Ομως «κάποιοι μετανάστες έχουν προσόντα, αλλά οι δομές στα κράτη-μέλη δεν είναι έτοιμες να τα αξιοποιήσουν. Γιατροί εργάζονται ως σερβιτόροι, νοσοκόμες -που λείπουν στην Πορτογαλία- εργάζονται ως πωλήτριες και πρόσφατα συνάντησα οδηγό ταξί που ήταν πιλότος της ουκρανικής αεροπορίας».
Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε ο κ. Παναγόπουλος: «Εάν δεν καταφέρουμε να ενταχθούν στην επίσημη αγορά εργασίας οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν εργασιακές και κοινωνικές δυσλειτουργίες».

Ετήσια συμβολή
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κόντης αναφέρθηκε στην ετήσια συμβολή των αλλοδαπών στο ΑΕΠ κατά 3%. Οι μετανάστες συμπληρώνουν τους ημεδαπούς στην αγορά εργασίας και τους υποκαθιστούν ελάχιστα και μόνο σε ανειδίκευτες και χαμηλής ειδίκευσης εργασίες. Πληρώνονται κατά 20% λιγότερο από τους ημεδαπούς. Δημιουργούν δουλειές για τους ίδιους κι εμάς. Το ισοζύγιο μεταξύ φορολογίας που πληρώνουν και παροχών που απολαμβάνουν είναι ισοσκελισμένο. «Οπότε δημιουργούν θετικό ισοζύγιο για όλους», κατέληξε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube