Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2010

«Δυναμιτίζει» το κλίμα η εξεταστική για την οικονομία

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην παραποίηση στατιστικών στοιχείων που εδόθησαν στην Eurostat από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες από του βήματος της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής λέγοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.Με την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συμφώνησαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά από διαφορετική αφετηρία το καθένα, κάνοντας λόγο ότι εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση επιλέγει αποπροσανατολιστικές κινήσεις που τινάζουν τη συναίνεση στον αέρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μαν. Κεφαλογιάννης είπε ότι η πρόταση είναι καλοδεχούμενη αλλά η έρευνα για την οικονομία πρέπει να ξεκινήσει από το 1980 και μετά, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για διόγκωση του δημόσιου χρέους.«Ελάτε στην Επιτροπή! Σας περιμένουμε!» είπε με άγριες διαθέσεις ο κ. Κεφαλογιάνννης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για αντιπερισπασμό.Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι ο «κόσμος θέλει κυβέρνηση και όχι εισαγγελείς». «Δεν είναι δυνατόν τώρα που μας κυνηγάνε Θεοί και δαίμονες να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με εξεταστική Επιτροπή, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είπε ότι «θέλουμε άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας». ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τύμπανα πολέμου για την οικονομία
Στην Εξεταστική θα κριθούν τα ψεύτικα στοιχεία και η υπερμεγέθυνση του χρέους της περιόδου Καραμανλή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Σε ανοιχτό πόλεμο για την οικονομία μπαίνουν πλέον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση που έχει μετατρέψει τη χώρα σε περίγελο της Ευρώπης και όμηρο των κερδοσκόπων και των εταίρων μας. Τα τύμπανα του πολέμου σήμαναν από την πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009 στην οικονομία.Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα κορυφαίοι υπουργοί δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο μετατροπής της Εξεταστικής σε προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Κ. Καραμανλή και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, αναφορικά με τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία και την εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδοχή όσων ο πρώην πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του διαβίβαζαν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε στη Μόσχα από έλληνες δημοσιογράφους αν τίθεται ζήτημα Εξεταστικής Επιτροπής και έδωσε κατηγορηματικά καταφατική απάντηση, λέγοντας «ναι,βεβαίως». Μια τέτοια εξέλιξη, ειδικώς σε περίπτωση κατά την οποία συσταθεί προανακριτική επιτροπή και εφόσον κεντρικά πρόσωπα της έρευνας καταστούν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και οι υπουργοί Οικονομίας της ΝΔ κκ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, θα επιφέρει δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μετάπτωση σε κλίμα πόλωσης μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία διαφαινόταν ότι υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αρχίσει ευρεία συζήτηση και στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά τις ευθύνες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρχικώς αποδέχθηκε πλαστά στοιχεία από την κυβέρνηση της ΝΔ και σήμερα πιέζει την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ για λήψη σκληρών μέτρων. Η εξέλιξη συμπίπτει και με τις αποκαλύψεις των «Νew Υork Τimes» για τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σημίτη με την επενδυτική Τράπεζα Goldman Sachs και τη συνακόλουθη απόκρυψη δημόσιου χρέους της περιόδου 2001-2002. Η ΝΔ επέμεινε χθες στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων καθώς και στη διερεύνηση των ευθυνών για την πορεία του χρέους από το 1980. Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπογραμμίστηκαν σχετικώς τα εξής: «Να έλθουν όλα στο φως, ακόμη και το κόλπο με την Goldman Sachs».

Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης θέτουν ζήτημα ως προς τη στάση της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. «Ο Σαμαράς θα πρέπει να πάρει θέση:ή θα αποδοκιμάσει έστω εμμέσως τις επιλογές Καραμανλή, θα αποκοπεί από το παρελθόν της παράταξής του και θα δείξει εμπράκτως τη διάθεσή του να συμβάλει με τη στάση του στην υπέρβαση της κρίσης, ή θα αποφύγει κάτι τέτοιο και θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους προς εξυπηρέτηση της συνοχής του κόμματός του,όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις» τονίζουν.

Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ πάντως διαφωνούσαν με την επιλογή και υπογράμμιζαν ότι μια τέτοια επιλογή θα έπληττε περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Νωρίτερα, αντίθετος προς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εμφανιζόταν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης. «Και τι θα βγάλει η Εξεταστική Επιτροπή;Αν νομίζουμε ότι κάτι είναι αυτό,ας το κάνουν.Για μένα δεν είναι τίποτα» είπε μιλώντας προς το Κανάλι 1 του Πειραιά και συμπλήρωσε: «Ο Καραμανλής ουσιαστικά τιμωρήθηκε,είπε “παραδίδω”. Γιατί περί αυτού πρόκειται».

«Δεν έχω και ως άνθρωπος και ως πολιτικός το κουράγιο να ασχολούμαι αν έχει ποινική ή άλλη ευθύνη οποιοσδήποτε χειρίστηκε την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube