Γενικά θέματα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΕ δεν έδωσε χρήματα

Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Ωμός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος προχθές της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Τόνιζε, χωρίς περιστροφές, ότι «η ΕΕ θα βοηθήσει την Αθήνα μόνο όταν δεν γίνεται αλλιώς». Ακόμη σκληρότερο το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της: «Η Γερμανία άντεξε στην πίεση των εταίρων της ΕΕ… Ευτυχώς, η καγκελάριος Μέρκελ δεν αφέθηκε να παραπλανηθεί και να οδηγηθεί σε παραβίαση του νόμου» άρχιζε πανηγυρικά και εξηγούσε τι εννοεί: «Δεν θα υπάρξει καταρχήν καμιά οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν θα γίνει επίσης καμιά διαπραγμάτευση γύρω από πιθανά οικονομικά εργαλεία (διάσωσης)».

Αντιστάθηκαν οι Γερμανοί στις πιέσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, υπερηφανεύεται η δεξιά γερμανική εφημερίδα. «Η Επιτροπή της ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ ήθελαν να παραβιάσουν από κοινού τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Απαιτούσαν από τη Γερμανία να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο χρέος, αν και η εγγύηση μιας χώρας για τα χρέη μιας άλλης απαγορεύεται στην ΕΕ», αναλύει. Μάλιστα. Η νομιμότητα θριάμβευσε, λοιπόν.

Φραστική υποστήριξη και μόνο πήρε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους εταίρους του στην Ευρωζώνη. Κι αυτή κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη. Μόνο γενικόλογα λόγια παρηγοριάς που σημαίνουν πολλά και τίποτα – κι αυτά εκτός οργάνων. Στις κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις Τύπου της Μέρκελ και του Σαρκοζί. «Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη» επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος. Πολύ πιο αόριστη είναι η στήριξη στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το κείμενο, μάλιστα, αφορά μόνο τις 16 χώρες της Ευρωζώνης. Οι Βρετανοί και οι Σουηδοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά, έστω και για λόγους συμβολισμού, να γίνει απόφαση όλης της ΕΕ.

Πολλαπλές ερμηνείες δέχεται η διατύπωση της υποτιθέμενης στήριξης: «Αν χρειαστεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητά της», αναφέρει η απόφαση. Σκόπιμα αφήνουν εντελώς απροσδιόριστο το περιεχόμενο αυτής της «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης». Περιλαμβάνει άραγε και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα; Δεν αναλαμβάνουν καμιά ρητή δέσμευση. Μόνο να το υποθέσει ή να το ευχηθεί μπορεί κανείς.

Λεφτά πήγε να φέρει από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου. Λεφτά, όχι λόγια και υποδείξεις. Τον Απρίλιο και τον Μάιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε τοκοχρεολύσια. Περισσότερα απ’ όσα θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Τώρα πρέπει να βρεθούν αυτά τα χρήματα – γι’ αυτό άλλωστε και έχουν πέσει σαν γύπες πάνω στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι. Τώρα η Ελλάδα έχει την ανάγκη των εταίρων της στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της παροχής στη χώρα μας διμερών δανείων με ευνοϊκότερα επιτόκια από εκείνα που ζητούν οι κερδοσκόποι. Με λόγια δεν πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια και η ΕΕ λεφτά δεν έδωσε, ούτε υποσχέθηκε.

Ταπείνωσε τη χώρα μας η ΕΕ πετώντας την στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ας αφήσουμε τα παραμύθια περί «τεχνογνωσίας» του ΔΝΤ. Συνιστά εξευ­τε­λισμό μιας χώρας η υπαγωγή της στο ΔΝΤ. Προοιωνίζεται εξαθλίωση του πληθυσμού της. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα άλλωστε το ΔΝΤ είχε προτείνει αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του ύψους των συντάξεων και κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που δίνονται στους συνταξιούχους! Διαβάζοντας μάλιστα στο κύριο άρθρο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να είναι ένα επιδέξιο κόλπο, αν η κατάσταση στην Ελλάδα οξυνθεί και πρέπει να έρθει γρή­γο­ρα οικονομική βοήθεια απέξω», τρέμουμε για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει.

Η τριπλή κηδεμονία από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» το οποίο περνάει κάτω από τον έλεγχο των ξένων. Πρόκειται για εξέλιξη που θα θέλαμε να μην την είχαμε ζήσει ποτέ.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube