REAL TIME |

Ιράν , Ισραήλ 2 Φεβρουαρίου 2010

«Ένας πόλεμος κάθε φορά»


Νέο στρατιωτικό δόγμα «ενός πολέμου κάθε φορά» φαίνεται πως προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που η εγκατάσταση πρόσθετων αντιπυραυλικών συστημάτων και η αποστολή πλοίων στις χώρες του Κόλπου από τις ΗΠΑ αυξάνουν την ένταση με το Ιράν.

Η εγκατάσταση σε τέσσερις χώρες του Κόλπου- Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Κουβέιτ- 8 συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ, αλλά και η βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία για την εκπαίδευση δύναμης 30.000 ανδρών για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της, έχουν στόχο- σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- να αποτραπεί πιθανή επίθεση του Ιράν στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», έχει επίσης στόχο να αποθαρρύνει το Ισραήλ από πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Η ανάπτυξη τόσων οπλικών συστημάτων έπειτα από την έμφαση που είχε δώσει αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα στη διπλωματική προσέγγιση του Ιράν, δείχνει ξεκάθαρα πως ο Λευκός Οίκος αναπροσαρμόζει την πολιτική του και ίσως δεν είναι άσχετη η ταυτόχρονη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο μιας νέας στρατιωτικής στρατηγικής με βάση την οποία δεν θα διεξάγονται πλέον ταυτόχρονα δύο μεγάλοι πόλεμοι, αλλά θα γίνονται προετοιμασίες για διάφορες συγκρούσεις. Όπως μετέδωσε το CΝΝ, το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το 25ετές πλάνο που εφαρμοζόταν έως τώρα, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ μπορούσαν να διεξάγουν δύο μεγάλους πολέμους σε διαφορετικές περιοχές για να προστατευθούν τα συμφέροντά τους. Επίσης τονίζεται ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των απειλών από τον κυβερνοχώρο και την τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο της νέας αντιπυραυλικής ασπίδας που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και τα τρία αμερικανικά πλοία που θα περιπολούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εφοδιασμένα με αντιπυραυλικά συστήματα Αegis και άλλα δύο που θα πλέουν στον Περσικό Κόλπο. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα και άλλες χώρες της περιοχής θα θελήσουν να ακολουθήσουν. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά, κάτι όμως που επισήμως δεν έχει αποδεχθεί.

Έντονη αναμένεται η αντίδραση της Τεχεράνης
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Ιράν προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει επισήμως στις αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Όμως οι αναλυτές αναμένουν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ θα είναι έντονη. Και θεωρούν πως η νέα αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν θα ενισχύσει τα ακραία στοιχεία στους κόλπους της Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι τάσσονται υπέρ πιο επιθετικών αντιδράσεων πέραν των συνόρων της χώρας. Η έντονη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών, πάντως, απειλεί να επηρεάσει και την ασταθή πολιτική ζωή του Ιράν. Την ώρα που η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ στέλνει στα δικαστήρια οπαδούς της αντιπολίτευσης με τη σοβαρότατη κατηγορία του «μοχαρέμπ» (εξέγερση εναντίον του Θεού), μπορεί να βρει την ευκαιρία να εξαπολύσει πογκρόμ εναντίον των οπαδών του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και του Μεχντί Καρουμπί, των δύο μεταρρυθμιστών που είχαν θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube