Γενικά θέματα 12 Φεβρουαρίου 2010

Δραματική συρρίκνωση στην ελληνική οικονομία

GDP

Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει η ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εισόδημα και απασχόληση,
Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters είχε δημοσιεύσει εκτιμήσεις πέντε οικονομολόγων , κατά τις οποίες υπολογιζόταν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνωθεί κατά 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, μετά από επιβράδυνση 1,7% το τρίτο τρίμηνο.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αναμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2010, συγκριτικά με την πρόβλεψη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για συρρίκνωση 0,3%.

Η κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας το 2011 με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 1,9% το 2012 και στο 2,5% το 2013.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 236 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονιά που έφυγε, με το χρέος να εκτιμάται στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube