Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 26 Φεβρουαρίου 2010

Το Ισραήλ είχε «πρίγκιπα» στη Χαμάς


Στα ανώτατα κλιμάκια της Χαμάς είχε ρίξει «δίχτυα» το Ισραήλ και εξασφάλισε μια ανεκτίμητη βοήθεια. Ο Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ, γιος του συνιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Χασάν, ήταν για μια δεκαετία κατάσκοπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ, και παρέδιδε στους Ισραηλινούς σε καθημερινή βάση πληροφορίες ζωτικής σημασίας.

Ενδεικτικής σημασίας είναι οι πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαρουάν Μπαργκούτι, ανώτατου στελέχους της Φατάχ και υποψήφιου ακόμα και για την παλαιστινιακή προεδρία, και του συνεπωνύμου του αρχιβομβιστή της Χαμάς, Αμπντουλάχ Μπαργκούτι. Παράλληλα η κατασκοπευτική δράση του του Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ απέτρεψε πλήθος βομβιστικών επιθέσεων κατά των Ισραηλινών, καθώς αποκάλυψε στη Σιν Μπετ μια σειρά από επίδοξους καμικάζι και τους καθοδηγητές τους.

Ο σκοτεινός ρόλος του 32χρονου, που ήταν γνωστός στην ισραηλινή υπηρεσία ως «Πράσινος Πρίγκιπας», ήλθε στην επιφάνεια από την εφημερίδα «Χααρέτζ» χάρη στις αποκαλύψεις στις οποίες αποφάσισε να προβεί ο Μοσάμπ Χασάν Γιούσεφ στο υπό έκδοση βιβλίο του «Γιος της Χαμάς». Ετσι έγινε γνωστό ότι οι Ισραηλινοί τον στρατολόγησαν ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του το 1996 και, σύμφωνα με τον άνθρωπο που ήταν ο σύνδεσμός του, στον Παλαιστίνιο χρωστούν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, ενώ μια παρέμβασή του άξιζε όσο 1.000 ώρες σκέψης των καλύτερων ειδικών στο Ισραήλ. Ο κατάσκοπος μάλιστα ενεργούσε με ιδεολογικά κίνητρα, αφού αποστασιοποιήθηκε από τη Χαμάς και ασπάστηκε το χριστιανισμό, ενώ σε δηλώσεις του στη «Χααρέτζ» εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν ισλαμιστές, για αρκετούς από τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα.

Οι αποκαλύψεις προκαλούν πιθανότατα ανησυχία στο Σιν Μπετ, καθώς έρχονται στο φως τεχνικές της υπηρεσίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τη Χαμάς. Αλλωστε ο ρόλος του 32χρονου δημοσιοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία ενισχύονται οι υποψίες ότι υπήρξε εσωτερικός δάκτυλος στη δολοφονία του στελέχους της οργάνωσης Μαχμούντ αλ-Μπαμπχούχ στο Ντουμπάι, τον Ιανουάριο.
http://www.agelioforos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube