Γενικά θέματα 23 Φεβρουαρίου 2010

Κωνσταντινούπολη: Το «λαμπρό αστέρι» του διεθνούς εμπορίου της Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη: Το «λαμπρό αστέρι» του διεθνούς εμπορίου της Τουρκίας

Η Κωνσταντινούπολη εξελίσσεται σε «λαμπρό αστέρι» του διεθνούς εμπορίου της Τουρκίας, αφού από εκεί προήλθε το 54,4% των τουρκικών εξαγωγών το 2009 (περίπου 55,6 δισ. δολάρια) και προς τα εκεί κατευθύνθηκε το 55,8% του συνόλου των εισαγωγών, συνολικής αξίας 78,6 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Υπηρεσίας Στατιστικής TUIK, οι περισσότερες εξαγωγές πέρυσι έγιναν από την Κωνσταντινούπολη και ακολούθησαν οι Προύσα, Σμύρνη, Άγκυρα, Κοτσαελί, Γκαζιαντέπ, Σακάρια, Ντενιζλί, Χατάι και Άδανα.

Οι εξαγωγές από τη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας ανήλθαν σε 9 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές από τη Σμύρνη διαμορφώθηκαν, πέρυσι, στα 6,1 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές- σύμφωνα με τα στοιχεία της TUIK- το συνολικό ποσό για την Άγκυρα ήταν 16,4 δισ. δολάρια και για το Κοτσαελί 14,3 δισ. δολάρια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube