Γενικά θέματα 17 Φεβρουαρίου 2010

Ο χαραχτηρισμός “οθωμανολαγνεία ” είναι λάθος!

Ο χαραχτηρισμός “οθωμανολαγνεία ” είναι λάθος!


Σχόλιο του Σπύρου Δανάλη στην ανάρτηση “Πατριωτισμός και …Οθωμανολαγνία“:

Ο χαραχτηρισμός “οθωμανολαγνεία ” είναι λάθος και δεν έχει ιστορικό νόημα και περιεχόμενο. Απλώς είναι ένας εγωϊστικός χαραχτηρισμός απο ανθρώπους που δεν έζησαν και δεν καταλαβαίνουν την τότε ιστορική πραγματικότητα. Δεν υπήρχε άλλη λύση για τους Ρωμαίους πολίτες, και τους Ελληνες, χριστιανούς ορθόδοξους από την ένταξη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία είχε γίνει πανίσχυρη. Η Δύση δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, άλλωστε με την κατάκτηση της Πόλης απο τους Σταυροφόρους το 1204 είχε δείξει στους λαούς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ότι είναι χειρότερος κατακτητής.
Οι Φαναριώτες απο τους οποίους διόριζε ο Σουλτάνος τους πατριάρχες, με το ανώτερω πολιτιστικό τους επίπεδο κατώρθωσαν να συγκυβερνούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η οποία ήταν μιά πολυεθνική Αυτοκρατορία στην οποία ίσχυε η ανεξιθρησκεία. Οι χριστιανοί δεν ήταν δούλοι, ήταν πολίτες 2ας κατηγορίας διότι δεν μπορούσαν να διορισθούν στην δημόσια διοίκηση και αξιωματικοί στον στρατό. Εκτός απο τους φαναριώτες, οι Ελληνες, οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι είχαν στα χέρια τους όλο το εμπόριο, τις βιοτεχνίες και τέχνες, και την δανειοδότηση της οικονομίας. Ήταν Η ΜΕΣΑΊΑ ΤΆΞΗ (Αστική τάξη ) και ευημερούσε στις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κ.λ.π. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι την Αναγέννηση (1400μ.χ) η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ανώτερη οικονομικά και πολιτιστικά απο την Ευρωπαϊκή Δύση.
Το πώς διατηρήθηκε ο Ελληνισμός, νομίζω οτι είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι οφείλεται μόνον στην Ορθοδοξία. Οι Έλληνες ήταν ένας λαός της διασποράς, σαν τους Εβραίους, και τον ένωνε η Ελληνική γλώσσα που ομιλούσαν και η συνείδηση ότι είναι απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού. Υπήρχαν πληθυσμοί που μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα στην Μ. Ασία, στα Επτάνησα, στην Πελοπόνησο, στην Σικελία και σε όλα τα παράλια της Μεσογείου. Η Αναγέννηση και ο θαυμασμός των Ευρωπαίων στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό έφεραν στο προσκήνιο την Αθήνα, τους Δελφούς, την Σπάρτη και όλη την αρχαία Ελλάδα. Αυτό άναψε την σπίθα του Εληνισμού ακόμη εντονώτερα στους Ελληνόφωνους λαούς.
Μετά την Γαλλική Επανάσταση άρχισε η διαδικασία δημιουργίας των εθνικών κρατών. Η δημιουργία Ελληνικού κράτους ήλθε σε πρώτη προτεραιότητα απο τους Ελληνόφωνες πληθυσμούς η οποίοι ήταν πολύ ανεπτυγμένοι και είχαν επίπεδο των δυτικο-ευρωπαίων. Εδώ σημειώνω ότι Ελληνικά μιλάγανε και μιλάνε ακόμη οι Πόντιοι οι συμπατριώτες σας κε Σάββα. Στην δημιουργία του Ελληνικού Εθνικού κράτους βοήθησε πάρα πολύ η τεράστια συμπάθεια της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και η στρατιωτική οικονομική και πολιτιστική υπεροχή της Ευρώπης σε σχέση με την Μωαμεθανική αυτοκρατορία. Μια σχέση που είχε ανατραπεί υπέρ της Ευρώπης απο τα μέσα του 17ου αιώνα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube