Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 8 Φεβρουαρίου 2010

Υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τη Ρωσία το ΝΑΤΟ

Νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο τοποθετεί το ΝΑΤΟ επικεφαλής των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενέκρινε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η επιδίωξη παγκοσμιοποίησης της δράσης του ΝΑΤΟ, «κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», αποτελεί την κυριότερη εξωτερική στρατιωτική απειλή.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισοδιο στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ και Ρωσίας, σχετικά με τη διεύρυνση της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος και συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας. Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει ότι τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη, τα οποία εγκατέλειψε ο Μπαράκ Ομπάμα, θα παραμείνουν “ενταφιασμένα”, καθώς και ότι η νέα γενιά συμβατικών στρατηγικών όπλων θα α υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς όπως και τα πυρηνικά όπλα.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΝΑΤΟ: Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας δεν απεικονίζει τον πραγματικό κόσμο
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα που θεωρεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως απειλή δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και της Μόσχας.

«Πρέπει να πω ότι αυτό το νέο δόγμα δεν απεικονίζει τον πραγματικό κόσμο…το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας», τόνισε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο. «Δεν αντικατοπτρίζει πραγματικότητες και βρίσκεται σε μία σαφή ανακολουθία με τις όλες τις προσπάθειες μας για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε χθες το νέο στρατιωτικό δόγμα, που αναγνωρίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά των ρωσικών συνόρων ως μία από τις «κυριότερες εξωτερικές απειλές πολέμου» και θεωρεί τα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη ως παράγοντα ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube